Четвъртък, 24 Мар 2022
    
Общество

Корнелия Нинова: Вдигането на цената на услугата на мобилните оператори е нелоялна търговска практика. Спираме я

  23.12.2021 15:49  
Корнелия Нинова: Вдигането на цената на услугата на мобилните оператори е нелоялна търговска практика. Спираме я

Абсолютен приоритет за нас е защитата на българския потребител, добави тя

 

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова откри днешния брифинг с конкретния казус - повишаване цената на услугата от мобилните оператори. По отношение обявеното намерение на мобилните оператори Комисията за защита на потребителите (КЗП) се произнесе, че това представлява нелоялна търговска практика и днес издава заповед, с която го забранява. „Тя е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат цената за две години 2020 и 2021г накуп“, подчерта министър Нинова.

„Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови мерки, с които да не допуснем това. Те са няколко: налагане на глоба е най-малкото, тя е в размер от 1 000 до 30 000 лева. Но и второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако заповедта ни бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение, тоест да не се пристъпва към увеличение на цената.“, категоричен бе икономическият министър.

Тя допълни, че ще постави акцент в работата на Министерство на икономиката и индустрията върху потребителската тема. Потребителите са потърпевшите от всяко криза в България - енергийна, икономическа, вдигане на цените, неравноправни клаузи в договорите, нелоялна конкуренция. В същото време потребителите не могат да се защитят сами, това са твърде много усилия, пари за адвокати, такси по съдебни дела. По думите на министър Нинова, те са беззащитни срещу “големите“, които са колекторските фирми, монополите, ЕРП-та, топлофикации, мобилни оператори. „Искам да ги уверя, че от днес ще положим всички усилия те да почувстват, че държавата стои зад тях, че защитава техните права с всички правомощия, които имаме като институции“, поясни тя.

Министър Нинова заяви още, че с колегите от неправителствените организации са обсъдили идеята за създаване на общи екипи. „Те чрез свои представители, чрез своята експертиза, ние с нашите възможности като институция да работим заедно за защита на потребителите. Възстановяваме работата на Националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал от повече от 2 години. Изключително важен орган, който се съсредоточава в своите правомощия, междуведомствени действия и съгласуване между няколко министерства.“, обясни вицепремиерът.

В заключение министър Нинова каза, че ще бъдат включени активно гражданските организации в решаването на тези проблеми, в бързата и качествена реакция с една единствена цел – всеки потребител да знае, че държавата е до него.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити