Неделя, 27 Мар 2022
    
Бургас

Премиерът интервюира проф. Радка Аргирова: Има опасност България да се превърне в ковид гето

  23.12.2021 10:48  
Премиерът интервюира проф. Радка Аргирова: Има опасност България да се превърне в ковид гето
  БНТ

Има опасност България да се превърне в ковид гето. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова в предавано на живо интервю-разговор с министър-председателя Кирил Петков, което самият той води.

"В края на април-май месец в страните с висока ваксинация ще затихне масовата психоза. При нас обаче, изгледът е да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. България има опасност да стане ковид гето при това положение. Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес", каза проф. Аргирова.

Разговорът бе предавн на живо във Фейсбук и се случва непосредствено преди премиерът да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на COVID-19.

Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират, казва още проф. Аргирова. Тя обясни, че при хора със сериозно наднормено тегло, са действително много по-изложени на действието на вируса.

Вирусологът съобщи, че в Световната здравна организация (СЗО) се лансира идеята за страните с ниско ваксинално покритие, да бъдат отделени в обща червена зона, с която да се работи по друг начин – за достъп за там и от там. Това се говори в СЗО, така че нещата са изключително сериозни, каза проф. Аргирова.

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже "не искаме да сме ковид гето". Това зависи от всеки един от нас. Този път не може да сочим с пръст държавата. Малкият бизнес не може да бъде непрекъснато подпомаган, каза Петков и добави:

"Последното нещо, което искам да закачат към името на България е да бъде ковид дестинация. Надявам се хората да разберат, че не може да сме последни по всичко. Тук става въпрос за нас, за нашите деца, за нашата икономика", заяви Кирил Петков.

След проведен разговор с министъра на труда и социалната политика е взето решение да се направи програма за стимулиране на имунизацията срещу COVID-19 за всички пенсионери:

"Независимо дали се ваксинираш с първа, втора или трета доза, ако се ваксинираш и си пенсионер на възраст 65+, да получиш еднократно допълнение към пенсията от 75 лв. По този начин ние искаме да стимулираме тези възрастни хора, които са най-застрашени", коментира премиерът.

Целта е да се увеличи нивото на ваксинация, поясни премиерът.

"Моята надежда е да имаме допълнително 300 000 души ваксинирани, а това може да се отрази на намаляване на тежестта върху здравната система с около 3 хиляди легла в следващия пик", поясни министър-председателят Кирил Петков.

https://www.filemail.com/d/njcjrckghhghjcx

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити