Четвъртък, 24 Мар 2022
    
Бургас Общество

Празници в рецепти: Бургаски деца приготвят любими рецепти

  23.12.2021 12:06  
Празници в рецепти: Бургаски деца приготвят любими рецепти

Дона МИТЕВА

Готвенето заедно с децата възпитава и създава усет за красиво, от друга страна, те се убеждават каква трябва да е храната – вкусна и най-вече здравословна.

През декември празничният календар на читалище „Изгрев 1909“ е зареден с уют и топлина за всички възрасти. Празниците наближават, във въздуха се усеща аромат на ванилия, на прясно изпечена питка и меденки. Във всеки дом с нетърпение се правят менюта, търсят се рецепти за празничните трапези.

В началото на декември стартира второто издание на предизвикателството на читалището, което сега е към всички техни малки приятели: „Празници в рецепти. Децата готвят!“

„Във второто издание на вкусни емоции предизвикахме децата. поканихме ги да се включат активно, за да се превърне готвенето в забавно семейно преживяване. Целта бе да изпратят рецепта, снимка или идея за празничната си трапеза. Ние персонализираме рецептите и ги превръщаме в поздрав. Освен това ще зарадваме с подарък всеки малък готвач!

Родителите също се включиха като помагат за избора на рецепти, снимки и съвети за празничната трапеза“, казва секретарят на читалището в бургаския квартал „Изгрев“ Кристина Атанасова.

Идеята на екипа на читалището за предпразничното предизвикателство идва от интереса на децата към книгите за вкусни рецепти, приготвяни от деца, които притежава библиотека „Изгрев”. Част от тях са „Коледа с аромат на ванилия” от Катя Антонова, „Готварската книга на мама Муминка”, чието послание гласи: „Всичко приятно е полезно за стомаха“, втората готварска книга на Кристина Тужарова, „Малката соленка” с 36 вкусни рецепти, „Дванайсет коледни дни” с най-обичаните герои на Роалд Дал и „Готварска книга за малки принцеси” на „Егмонт”.

В читалището се събраха множество празнични рецепти, изпълнени от деца. Преобладават такива за коледни сладкиши, които изглеждат впечатляващо, подредени в красиви чинии.

„Съветваме малките готвачи, голяма част от които са и наши читатели, да внимават с горещата печка и острия нож. Знаем, че без счупена чаша няма да минат. Важно е да спазват инструкции за безопасност и да ги приложат в практиката. За да зарадват близките си, да похапнат вкусно на празника, да експериментират и изследват и да са заедно“, обяснява Атанасова.

В навечерието на тихата и свята нощ предлагаме няколко от рецептите на младите кулинари, които могат с успех да послужат като идея на всяка домакиня за коледната и новогодишна трапеза.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити