Събота, 12 Мар 2022
    
Айтос

За първи път не един, а трима Спортисти на годината-2021 в Айтос

  11.12.2021 10:49  
За първи път не един, а трима Спортисти на годината-2021 в Айтос

Селин Али, Октай Ружди, Радостин Михайлов с престижната награда на Община Айтос - "За достоен принос"

Сигурно вече сте разбрали, че за първи път от десет години, през 2021-ва Община Айтос не организира онлайн платформата, на която традиционно гражданите на общината избират Спортист, Треньор и Отбор в края на всяка година. Причината, разбира се, са ковид мерките, които осуетиха провеждането на почти всички спортни състезания и турнири от Спортния календар - 2021 на Община Айтос, много областни, зонални и национални надпревари също не се състояха заради пандемията. Според спортните специалисти, липсата на състезания през годината в голяма степен обезсмисля състезанието на спортистите, треньорите и отборите за Годишните награди в спорта-2021.

Спортната общност остава с надеждата, че 2022 г. ще върне динамиката в спорта - всеки клуб, спортист, треньор и отбор ще има свободата да се готви и да участва в състезания без ограничителни мерки, както се случваше преди две години.

Всичко това обаче не означава, че общината няма своите достойни спортисти, които въпреки трудната 2021 г., продължават своите тренировки и изяви, по-често - без публика. Като баскетболистите и футболистите от всички възрастови групи, които не са спирали да се състезаваат. А имаше и такива, които записаха името на Айтос в най-престижните състезания на планетата. Трима айтоски спортисти се отличиха със специални участия, за които всеки от тях само е мечтал.

През м. юни не само Селин Али - световна шампионка по ловна стрелба при девойките от Лонато-2019, но и цял Айтос прие с изненада и възторг решението на Българския олимпийски комитет айтоското момиче с най-точен мерник да представя България на летните Олимпийски игри в Токио. Въпреки младостта и стреса да мериш сили със спортния елит, в драматичната битка за най-високите отличия в далечна Япония, нашето момиче се представи отлично. Селин беше единственият български състезател по ловна стрелба, при това с олимпийски дебют при жените. Не беше удовлетворена от 20-ото място в дисциплината Трап, но пък призна, че Олимпиадата е най-добрата школа в подготовката й за следващата - в Париж. Селин е и първият олимпиец в новата история на Айтос, който събра обичта, надеждите и доверието не само на айтозлии, но и на всички българи.

След не една републиканска и балканска титла в свободната борба, друг млад възпитаник на КСБ "Айтос" - Октай Ружди, беше първият айтозлия в състава на националния отбор на България, който участва в Световното първенство по борба в Осло, Норвегия. На световния тепих Октай, който вече носи екипа на ЦСКА, направи своя дебют в надпреварата при мъжете и показа изключителен хъс за победа и висок спортен дух. С това си участие и с амбицията да печели европейски и световни състезания Октай Ружди е безспорно един от тримата най-добри спортисти на община Айтос за 2021 г.

И любимите на айтозлии мотоспортове имат своя фаворит през 2021 г.. Радостин Михайлов стана европейски шампион по СуперМото в Плевен през септември 2021 г. И това не е всичко - талантливият айтоски младеж спечели престижните титли Източноевропейски и Републикански шампион в клас S3 с мотор „Кавазаки“. Тук няма как да изброим всички победи и участия на Радостин в републиканските и международни състезания, които са много и все успешни. С отличните си резултати Радостин Михайлов е един от тримата най-успешни спортисти на Община Айтос за 2021 г.

Безспорните успехи на тримата и грижата на Община Айтос за младите спортни таланти бяха мотивите за удостояване на Селин Али, Октай Ружди и Радостин Михайлов с наградата на Община Айтос "За достоен принос" - Плакет и Диплом. Наградата се връчва на основание чл. 31, ал. 1 от Наредба за символиката на Община Айтос. Церемонията по награждаването беше планирана в програмата за празника на Айтос - Димитровден 2021, който заради сериозните ограничителни мерки тази не се състоя.

Краят на годината е добър повод младите спортисти да получат наградите си от кмета Васил Едрев - това ще се случи по време на последното, предпразнично заседание на Общински съвет - Айтос в края на м. декември т.г. И въпреки липсата на спортна класация, Айтос ще има не един, а трима Спортисти на годината - 2021.

НП


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов изригна: Лидери, сринали се на изборите, стават вицета
  11.12.2021 13:11      

Любопитен съм как ще управляват хора загубили изборите – как лидерите на партии, сри