Събота, 12 Мар 2022
    
Мнения Общество

Валентина Станкова: Мобилни куриери обслужват около 200 карантинирани и трудноподвижни

  10.12.2021 10:33  
Валентина Станкова: Мобилни куриери обслужват около 200 карантинирани и трудноподвижни

Общо 430 души са с патронажна грижа в Бургас, казва управителят на Домашния социален патронаж

Интервю на Ина ПЕТРОВА

– Г-жо Станкова, увеличава ли се нуждата от патронажна грижа в община Бургас, особена сега, в условията на ковид пандемия?

– От услугата могат да се възползват възрастни хора в пенсионна възраст и лица с увреждания с ТЕЛК решение над 71% увреждания. Осигурява се и пазаруване на хора, които има нужда. Това е едно направление още от миналата година, когато стартира пандемията през март месец. Тогава започна като компонент 3 – Патронажна грижа, беше насочено единствено към възрастни хора, лица, които имат нужда от плащане на битови сметки, от закупуване на лекарства и храна, както и хора, които са под карантина. След приключване на този компонент всичко това вече се предлага като услуга в настоящата патронажна грижа. Изключително много се разрасна, защото обхваща и такива, които под една или друга причина не могат да излязат от дома си, с фрактури, трудно придвижване. Тези хора наистина се увеличават. В момента имаме около 200 човека, които обслужваме. Това се случва с пет мобилни куриери. С тези потребители сключваме временен договор. Има такива, които се включват, и такива, които отпадат, когато им приключи карантината. С всеки изминал ден имаме нови заявления. Но има такива с постоянни проблеми с придвижването, които ползват с месеци и дори с години нашите услуги – с пазаруване, с лекарства.

– Какви услуги се предоставят с Патронажната грижа?

– Патронажната грижа е част от Домашния социален патронаж, но той  има и други направления. Патронаж+ е в две направления за Бургас. Домашен социален патронаж реализира първото направление и то е психо-социални услуги по домовете на възрастни хора и хора с увреждания, както и тези куриерски услуги. Общите потребители са 430 души, като по капацитет се финансират по програмата 241. Но предвид голямата необходимост сме успели така да организираме нещата, че да поемем почти двойно от хората. Останалите се дофинансират от Общината. Всички тези потребители се обслужват освен от куриерите, още от медицински сестри. Имаме 10 сестри, които осъществяват мобилно обслужване – мерене на артериално налягане, на кръвна захар, различни манипулации, превръзки. При нужда ги водят и до личните лекари за преглед.

– Какви други специалисти им помагат в грижата по домовете?

– Към настоящия момент имаме четирима рехабилитатори, като ще включим още един. Необходимостта от тях е голяма, имаме много заявления за ползване на рехабилитатор, защото имаме много болни хора, възрастни. Той е нужен на хората след прекарани инсулти, фрактури или обездвижване. Тази услуга е скъпоплатена, а при нас е безплатна и затова интересът е много голям. Другите специалисти са социалните работници, които посещават потребителите на адреса и определят неговите потребности и правят графика. Домашните санитари са хората, които  почистват, сменят памперси, къпят, правят тоалет на хората, чистене, готвене. Психолозите са ни вече двама. Аз бях скептична в началото, но с ковида все повече хора търсят съдействие от психолозите, за да се справят с тревожността, с депресията след прекаран коронавирус. Те провеждат така наречените кризисни интервенции. Търсят ги също възрастни хора, които са загубили свои близки, партньорите си. При 99% от потребителите основният проблем е самотата, а често тя води до депресия и тревожни състояния. Това се финансира по проекта.

– А има ли нужди от други услуги или специалисти и има ли възможност да се наемат?

– Изникнаха допълнителни нужди, които проектът няма как да финансира, но ние успяхме да ги дофинансираме. Като лаборант, който да посещава хората при домашни условия, лекар специалист, който да следи техните хронични заболявания и човек по поддръжката за различни леки ремонти в дома, като смяна на крушка, развалена брава, климатик. Това сме го включили ние като допълнително финансиране от Община Бургас към Патронажна грижа, което е изключително полезно. Всички тези услуги са безплатни.

– Ваксиниран ли е персоналът в патронажната грижа?

– Малка част от служителите са ваксинирани, други не желаят. Но ние разполагаме с антигенни тестове и често преди да поемат към адресите ги изследваме.

– С колко души започна Патронажна грижа и колко служители са назначени в момента? Достатъчни ли са?

– В 2019 година, когато стартира първото направление, са били 30, сега са 45. По-скоро има потребност от още. Надяваме се в следващото направление това да се случи.

– Докога ще продължи програмата?

– До април 2022 година. Договорите на всички служители са дотогава. Най-вероятно ще бъде подновен с още една година.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов изригна: Лидери, сринали се на изборите, стават вицета
  11.12.2021 13:11      

Любопитен съм как ще управляват хора загубили изборите – как лидерите на партии, сри