Неделя, 23 Яну 2022
    
Несебър

Свети Николай почитат във всеки несебърски дом

  06.12.2021 15:10  
Свети Николай почитат във всеки несебърски дом

Несебър отбелязва  6 декември с особена почит и благодарност към светеца, укротител на бурите и пазител на тези, чиито живот е свързан с морето.

Днес е денят на един от най-тачените християнски светии –Николай Чудотворец - покровителя на рибарите и моряците.

Празникът започна в църквата „Св. Успение Богородично“, където свещенослужителят отец Петър, изпълни традиционната никулденска литургия. Храмът се изпълни с миряни, дошли да почетат светията. Между тях бе и кметът  на Несебър Николай Димитров.

Под свода на църквата прозвучаха хвалебствени песнопения и молитви за здраве и щедро море.

След края на тържествената служба отец Петър и кметът Димитров  хвърлиха цветни гирлянди във водите на морето в израз на почит към Свети Николай и жертвите на морските стихии.

Празникът продължи на площад „Месамбрия“, където за  присъстващите община Несебър бе подготвила  рибен курбан, традиционно раздаван на Никулден. Г-н Димитров поздрави гражданите  като им пожела здраве и сполука,  и щастливо посрещане на предстоящите светли празници. 

Несебър е сред първите градове, които преди две хилядолетия, са приели християнството, чиито ценности и традиции и до днес се пазят и предават от поколение на поколение.

Вярата  и упованието в избавителната сила на Николай Чудотворец е част от историята на морския град и на жителите му, чийто живот е  неразривно свързан с морето. Ето защо Св. Николай е почитан във всеки несебърски дом,  а празникът му е тачен и очакван.

Свети Николай Чудотворец е измежду най-зачитаните светци, а храмовете с неговото име са най-многобройни след тези на Христос и Богородица в Православния свят.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя
  22.01.2022 11:31      

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона сигур