Понеделник, 07 Мар 2022
    
Бургас

Министър Кацаров: България успя да обърне епидемичната вълна

  06.12.2021 09:57  
Министър Кацаров: България успя да обърне епидемичната вълна

България успя да обърне епидемичната вълна, без да влиза в локдаун, докато почти цяла Европа е в тъмночервената зона на разпространение на COVID-19.

Това отчете министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

„Според мен би трябвало да се осигурят условия и за няколко ученици, ако искат да се учат присъствено в училище след тестване. Всеки осигурява тестове за своето ведомство. Аз осигурявам тестове за регионалните здравни инспекции. Ние се ангажирахме да подпомогнем МОН, като закупим вместо тях тестовете за учениците. Сега тестове са осигурени до около средата на януари. Имаше обективна причина за забавяне на тестовете. Почти цяла Европа е в тъмночервената зона и има голямо търсене на точно тези тестове“, поясни Кацаров.

„Условията и организацията се извършват от съответните ведомства и организации. Договорили сме над 4 млн. тестове. Над 1,5 млн. вече са доставени. Останалите очакваме другата седмица. Ние направихме всичко възможно да помогнем на МОН. На много места в Европа в момента имаме пълен локдаун, а България обърна епидемичната вълна без локдаун“, подчерта Кацаров.

„Здравните власти не лекуват. Лекуват лечебните заведения. Здравните власти създадоха организация, за да могат хората да се лекуват. Смъртността трябва в детайли да бъде анализирана. 90% от починалите у нас са над 60 години и са неваксинирани. Издадох разпореждане още в началото да се доставят ваксини на личните лекари и определих от понеделник до четвъртък да се ваксинират само възрастни хора. Продължавам да настоявам, че ваксинацията трябва да бъде осъзнат избор на хората и да бъде доброволна“, заяви Кацаров.

 „Политически партии се бореха за гласова, разпространявайки фалшиви новини, отричайки ваксинацията. От тях трябва също да се потърси отговорност за тези резултати. Колкото и добра организацията да се създаде, ако здравната система е дебалансирана, няма как да се получи“, смята здравният министър.

„Няма да въведа нищо ново в малкото дни, които ми остават като министър. Не бих могъл да измисля по-добър стимул за ваксинация от това да предпазиш себе си и своите близки. Зеленият сертификат беше успешен модел, критикуван много остро от много политически партии, които искаха оставката ми за това. Миналата година смъртността е била по-висока. Леталитетът при тази вълна беше по-нисък, отколкото при предишните. Това се дължи на добрата организация и възможността хората да се лекуват и извън болниците“, смята Кацаров.

„Който и да стане министър на здравеопазването, му пожелавам успех, защото никак няма да му бъде лесно. Отговорността за управление на пандемичната криза е стоварена на здравния министър. Който и да е, никак няма да му е лесно. Той, обаче ще има зад себе си политическо мнозинство и ще му е по-лесно, отколкото на мен“, посочи Кацаров.

Според него и в парламента трябва да има изискване за зелен сертификат.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов с емоционални думи към бургазлии за Никулден
  06.12.2021 08:00      

Скъпи съграждани, Ето че идва краят на още една година от историята на съвременен Бургас.