Понеделник, 07 Мар 2022
    
Бургас Общество

Георги Петков е майсторът на четката, Стойко Сакалиев – „Бургът“

  06.12.2021 14:51  
Георги Петков е майсторът на четката, Стойко Сакалиев – „Бургът“

Моника ИЛИЕВА

 

Бургазлията Георги Петков е художникът на Бургас за 2021 година, това стана ясно по време на официална церемония, състояла се в галерията на Дружеството на бургаските художници, на ул. „Александровска“ 22 днес. На събитието, което по традиция се съчетава с откриване на изложбата „Никулден“, присъстваха представители на законодателната и изпълнителната власт, на областна управа и общинска администрация Бургас.

Празникът нямаше да е толкова пъстър, интересен и значим, ако не беше това събитие. Най-важното в календара на бургаските художници. Благодаря на всички членове на дружеството. Без вашия талант и труд, Бургас нямаше да бъде наричан творчески град. Вие привличате все по-млади съмишленици, с което групата на бургаските художници става все по-млада. Нека нашият патрон „Св. Николай Чудотворец“ бди над града ни, пази ни здрави. Нека ни дава повече сили, напътствия да се борим с трудностите. Тази сутрин прочетох една много интересна сентенция – животът е твърде кратък, морето  е вечно. Нека и вашият талант бъде вечен“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на церемонията.

Носителят на наградата Георги Петков изрази радостта си, че въпреки конкуренцията – Иво Бистрички, Йордан Ангелов, е извоювал приза. Той акцентира, че „Художник на годината 21“, идва като заслуга по повод неотдавнашния му 50-годишен юбилей. Георги Петков е роден през 1971 г. в Бургас, завършил е висшето си образование във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ през 1995 със специалност графика. Има редица самостоятелни изложби, както и съвместни участия на международно ниво.

По време на церемонията бе връчена и наградата „Бург на годината“, 65-годишният Стойко Сакалиев, стана горд носител на приза за 2021 г. Майсторът на плаката работи в ДТ "Адриана Будевска" като художник-плакатист. Участва във всички национални изложби, биеналета и триеналета на приложната графика и сценичния плакат от 1985 г. до момента. Бург на годината в категория „Завърнали се младежи” бе присъден от слушателите на „Радио 1” на Владимир Коточев и Георги Стоянов за първата за България европейска титла при подрастващите в акробатиката.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов с емоционални думи към бургазлии за Никулден
  06.12.2021 08:00      

Скъпи съграждани, Ето че идва краят на още една година от историята на съвременен Бургас.