Понеделник, 07 Мар 2022
    
Бизнес Бургас

Пристанище Бургас и Летището впрягат сили за развитието на круизния туризъм

  06.12.2021 14:46  
Пристанище Бургас и Летището впрягат сили за развитието на круизния туризъм

Георги РУСИНОВ

 

Пристанище Бургас и Летище Бургас ще работят заедно за развитието на круизния туризъм в града. Договор за съвместната работа подписаха директорът на Пристанище Бургас Диян Димов и генералният директор на „Фрапорт“ Франк Кванте. Това се случи на празника на града – Никулден.

„Преди няколко години, отново на Никулден, бе открита зоната за обществен достъп, с което Пристанището се откри за гражданите и гостите на Бургас. Сега, отново на Никулден, приветствам тук, в „Магазия 1“, моя приятел – генералния директор на „Фрапорт“ Франк Кванте. Поставяме си една изключително интересна мисия. Имаме силите и вдъхновението да направим нещо добро за града и България. На пръв поглед Летището и Пристанището нямат допирни точки, но ние сме си поставили две цели след подписването на споразумението“, заяви Димов.

Пристанище Бургас и Летище Бургас са членове на Алианца за подпомагане на туристическия бизнес по Черноморието и първата цел е да се работи активно в тази посока. Димов посочи още, че спокойно чрез съвместната работа на двата порта може да се развива круизният туризъм. Пасажерите, кацащи на летището, ще отплават на пътешествия с кораби от пристанището.

„Това беше разработено преди време и смятам, че със съдействието на г-н Кванте компанията Two Cruises, която след една година започва посещения на Бургас с пасажерски кораби, да избере пристанище Бургас и летище Бургас за свой хъбпорт. Следващата година, още на 18 април круизен кораб от 300 метра, с над 1500 пасажери, открива круизния сезон в България. Тази година круизните плавания бяха възстановени. Надяваме се още с връзките на г-н Кванте в съседна Турция и нашият опит с катамарана, който пуснахме, да бъде осъществена морската връзка Бургас – Истанбул, през Инеада“, обясни още Димов.

Франк Кванте посочи, че още в първата му среща с ръководството на Пристанището са обсъждали подновяването на круизната програма.

„Ние като Летище ще опитаме да подпомогнем този процес. Сигурен съм, че това е началото на нещо много специално. 21-ви век всъщност е за интегрирането на инфраструктурата. Убеден съм, че и във въздуха, и по вода, ние ще се справим прекрасно. Освен това имаме нужда и от много добри пътища, но това е тема на друг разговор. Много е хубаво да имаме такива събирания, но по-важно е да обещая, че ще направим всичко възможно да подкрепим Пристанище Бургас. Сигурен съм, че като Пристанище и Летище темата за новата круизна програма ще е от изключително значение и ще можем да си съдействаме. Всяко успешно партньорство има нужда от добра енергия. Без да преувеличавам, мога да заявя, че най-позитивните срещи са ми били с тези на ръководството на Пристанище Бургас“, каза генералният директор на „Фрапорт“.

Събитието приключи с подписването на договора за съвместна работа между ръководствата на Пристанище Бургас и Летище Бургас. Присъстваха и официални гости, сред които заместник-кметът на община Бургас Красимир Стойчев, изпълнителният директор на Летище Бургас Георги Чипилски, финансовият директор на „Фрапорт“ Росен Филипов, ректорът на БСУ проф. Галя Христозова, директорът на филиала на НХА в Бургас доц. Димо Колибаров и други.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов с емоционални думи към бургазлии за Никулден
  06.12.2021 08:00      

Скъпи съграждани, Ето че идва краят на още една година от историята на съвременен Бургас.