Георги РУСИНОВ
Адвокат, общественик, бунтар, политик, рокаджия, курназ бургазлия, загрижен съпруг и баща. Това са само част от епитетите, с които може да се опише общинският съветник и председател на Правната комисия към Общински съвет – Бургас Иво Баев. За хората, които го познават и са му били на гости също така е ясно, че той е и невероятно отдаден кулинар. Синът на художника легенда Георги Баев се съгласи да разкаже за „Черноморски фар“ някои от любимите си рецепти за риба в навечерието на най-големия бургаски празник – Никулден.
Все още се двоуми между две от тях и не е решил с кое от двете ще зарадва семейството си.
„Със сигурност няма да приготвя шаран. Той е за шарани“, пояснява в типично свой стил адвокатът.
Фагри в едра сол на фурна
Необходими продукти:
1 голямо или 2 по-малки фагри
1 кг. едра морска сол
3 с. л. брашно
3 белтъка
2 с. л. фино настъргана кора от лимон
1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
1 ч. л. листа от мащерка
1 лимон
3 стръка мащерка
5 стръка магданоз
За соса:
60 мл. лимонов сок
1 с. л. портокалов сок
1 ч. л. дижонска горчица
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 ч. л. листа от прясна мащерка
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
200 мл. зехтин
сол и пипер на вкус
„Трябва ни едно голямо фагри, или две по-малки. Необходим ни е 1 килограм едра морска сол. Тя се смесва с брашно, белтък, настъргани кори от портокал и лимон. Добавя се мащерка, магданоз и лимон. Рибата преди това е измита и почистена. Очите се махат, опашката може и да се остави. Слага се малко вода към сместа, за да е по-компактна. Вътре в рибата се поставя резен лимон, мащерка и магданоз. След като фурната е загряла, тавата се залива с вече приготвената смес, а отгоре на рибата се поръсва едра сол и белтък. Пече се 30-40 минути в зависимост от големината на рибата. Като се изкара от фурната, рибата е много твърда, буквално е камък. Надупчва се с нож, леко се отделя.
Към рибата винаги адвокат Баев прави и сос, който се състои от лимонов сок, портокалов сок, дижонска горчица, чесън, мащерка, магданоз, зехтин и черен пипер.
„Като се изпече по този начин в солта, рибата направо се топи в устата. Затова е хубаво да е по-голяма. Едно фагри спокойно ни наяжда двама възрастни и две малки деца“, продължава той.
Паеля от Източна Испания
Продукти:
Замразени морски дарове (голям пакет с миди с черупки)
Скариди - 10-15 големи, може цели или без главите и вената
Риба - 300-400 гр. филе, нарязано на парчета
Пилешко филе от гърди – 300 гр. – може да е по-малко количеството на рибата и пилешкото и да се прибави чоризо.
Лук - 1 глава стар, нарязан на ситно
Чесън - 4-5 скилидки, нарязани на ситно
Червени чушки - 2 броя
Ориз дребнозърнест - 250 гр.
Грах - малка консерва
10-15 черни/зелени маслини без костилки
Шафран - 1/2 с.л.
Бульон – пилешки или зеленчуков (може да се направи бульон и от главите на скаридите-слагат се да поврат с дафинов лист и черен пипер, после се отцежда)
Вино – бяло сухо, на око
Зехтин
Сол
Черен пипер
Лимонов сок - сокът от 1/2 лимон
Магданоз
Друга любима рецепта на Баев е паелята. За целта той си е купил преди време страхотна голяма тава от Италия. Рецептата обаче е от Източна Испания.
„Купува се хубав италиански ориз. В една от големите вериги магазини има пакетирани замразени морски дарове. Вътре има от всичко по малко и най-важното – черни миди с черупки. Количеството е над 1 килограм. Цялото това нещо се загрява, за да се отпусне малко. Купуваме някаква бяла риба. Аз взимам най-често костур, защото е по-плътен. И пилешки гърди. В Източна Испания я правят паелята с малко пилешко. Честно казано на око ги гледам количествата – да ми се напълни хубаво тавата. Много важен за рецептата е шафранът. Той придава един типичен жълтеникав цвят и хубав аромат. Скъпа подправка е, но аз имам още от Турция, която съм купувал. Слага се и зехтин. Замразените морски дарове си пускат сосче. Може и малко сол да се сложи. Слага се черен пипер. Аз си слагам и бял. Това нещо се вари хубаво и като почне оризът леко да загаря, тогава е готово. Аз паелята я приготвям на една чугунена плоча. Тя като се нагрее, много лесно се изпича. Между другото оризът и морските дарове като загорят леко на дъното, е най-вкусно“, ентусиазирано разказва адвокатът.
Бонус – две бързи и вкусни рибни ястия
От разговора за любимите му рецепти, Иво Баев предостави и бонус две бързи и вкусни рецепти за ежедневието. Увери ни, че поне 1 час може да ни говори за приготвяне на всякакви ястия с риба. Ние не се и съмняваме.
Първата и според него най-лесна рецепта за риба е за филе от сомчета с бяло вино.
„Често има филе от сомчета на пазара. Слагат се в една тавичка, добавя се бяло вино, поръсва се отгоре с мащерка, може и риган, зехтин. Запича се за 15-20 минути във фурната и е готово. Просто и бързо, а и вкусно“, обяснява общинският съветник.
Друг любим негов специалитет е от студената Скандинавия – филета от сьомга с морски дарове.
„Слагат се в тава, поръсват се върху филето морските дарове, които преди това се фламбират. Завива се във фолио и се пече 20-25 минути във фурната“, пояснява той.