Неделя, 06 Мар 2022
    
Бургас

Печен минокоп с лимонов бешамел и резене ще приготвя журналистът Дияна Славчева

  05.12.2021 17:28  
Печен минокоп с лимонов бешамел и резене ще приготвя журналистът Дияна Славчева

„Черноморски фар“

 

Минокопът е нежна вкусна риба, известна и като каменен лаврак. Подобно на шарана, в главата й се намира кост във формата на кръст, за която се смята, че носи късмет. Твърди се, че уловеният в Черно море минокоп е по-вкусен от средиземноморския. Но какъвто и да намерите по рибните щандове, със сигурност ще е хит на никулденската трапеза. Това заяви за „Черноморски фар“ колежката журналист Дияна Славчева – отговорен редактор на сайта „Десант“. Именно минокоп ще приготви тя за празника на Бургас – Никулден, и сподели рецептата с нашите читатели.

 

Продукти:

1 риба минокоп (около 1,200 кг)

1 морков

1 лимон

1 глава лук

1 глава резене (див копър, фенел)

зехтин

сол

За соса:

1 с.л. брашно

1 ч.ч. бяло вино

сокът от 1 лимон

1 жълтък

пресен копър

сол

смлян черен пипер

зехтин

 

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства, измива и осолява. Взима се подходяща тава и на дъното й се нареждат на разстояние шишчета за скара, върху които се поставя рибата, за да не залепне при печенето за съда. В корема й и около нея се слагат кръгчета лук, нарязано на тънко резене и пръчици  от морков. Зеленчуците се посоляват. Сипва се зехтин и малко вода. А върху рибата се нареждат резени лимон.

Ястието се пече 30-40 минути на 220 градуса.

Отделно се приготвя сосът, като брашното се запържва до златисто в мазнината и се разрежда с виното и малко вода. Като се сгъсти, се добавя лимоновият сок. Дърпа се от котлона и като изстине, се добавя разбитият жълтък. Доварява се още няколко минути на тих огън. Осолява се и се овкусява със ситно нарязания копър и смлян черен пипер.

Рибата се сервира върху соса и ястието се украсява с клонче пресен розмарин. На снимката са добавени и кълнове от ряпа.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Данаил Георгиев, бивш депутат: Правата на българите в Северна Македония са червената линия, която не трябва да се пресича
  30.11.2021 13:02      

„Отстъпихме достатъчно, от тук нататък топката е в тяхното поле“, заяви още т