Понеделник, 07 Мар 2022
    
Бургас Любопитно

Шефът на ИАРА приготвя рибник с шаран за Никулден

  04.12.2021 17:41  
Шефът на ИАРА приготвя рибник с шаран за Никулден

Дона МИТЕВА

 

Преди да сподели самата рецепта, доц. д-р Галин Николов, директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започна отдалече: „Източноправославната религиозна традиция почита свети Никола като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб.

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

На трапезата на Никулден задължително присъства шаранът, както и разнообразни постни храни, тъй като сме в разгара на постите. Това може да включва сарми, боб, чушки, царевица, жито, както и украсени обредни хлябове, като последните имат не по-малко значение от шарана. Тази риба пък заема централно място заради преданието, че свети Никола е използвал именно шаран, за да запуши дупката в потъващ кораб и по този начин да спаси моряците“.

Ето и самата рецепта:

Рибник - шаран

Продукти:

За тестото:

2 ч.ч брашно

1 бр. яйце

2 с.л. олио

1 бр. жълтък

1 ч.л. оцет

1 к.л. сол

1 ч.ч вода

----------------

За плънката:

1 бр. шаран

1 к.ч. ориз

2 стръка праз лук

12 бр. маслини без костилка

2 бр. моркови

12 бр. гъби печурки

1 бр. чушка

2 с.л стафиди

черен пипер, зелен пипер, бял пипер, сол, лют червен пипер, лимонов сок, зехтин

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства и се измива хубаво. За предпочитане е да бъде над 3 кг и задължително да има люспи. При почистване на люспите на рибата домакинята трябва да внимава те да не паднат на земята. Народното поверие гласи, че който ги настъпи, се разболява и умира. От друга страна, ако най-големите люспи от шарана се сложат в портмонето или портфейла, те ще носят пари на семейството през цялата година.

В чинийка се смесват хубаво черният, белият, зеленият пипер и солта. Количеството на сухите подправки е според личния вкус на всеки. Когато се омесят хубаво, се втриват в шарана, за да се овкуси добре. Рибата се слага в тава и се полива обилно в лимонов сок. Така престоява (минимум), докато се приготви плънката. Колкото повече стои така шаранът, толкова по-ароматен става.

Оризът се измива и се слага да се вари в подсолена вода. След като е готов, се измива със студена вода. Така не се слепва, а си остава ронлив. В тенджера или дълбок тиган се налива зехтин.

Докато той загрява, се нарязват празът, чушките, гъбите и морковите. Когато зехтинът загрее, зеленчуците се слагат да се запържат. След 2-3 минути се добавят оризът и стафидите. След още 2-3 минути плънката се маха от котлона. Отново се слага малко черен пипер, а в плънката също се добавя и малко лют червен пипер. Маслините се нарязват на ситно и се объркват в ориза.С тази плънка се пълни шаранът.

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се всички съставки без единия жълтък и се замесва тесто. От това тесто се оставя малко за украса, а другото се разточва на тънка кора. В тази кора се завива шаранът, като краищата на тестото трябва да останат под рибата.

Тавата, в която ще се пече рибникът, се намазнява и набрашнява, след това се слага вече завитата риба. С оставеното тесто се прави украсата на рибата.

Жълтъкът се разбива и в него се капват 1-2 капки оцет и 1 к. л. олио.

С тази смес се намазва рибникът.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 45-55 минути.

Самата коричка на рибника трябва да се зачерви.

Когато се извади от фурната, се поръсва леко с вода и се покрива с чиста кърпа за поне 20 минути.

 


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов с емоционални думи към бургазлии за Никулден
  06.12.2021 08:00      

Скъпи съграждани, Ето че идва краят на още една година от историята на съвременен Бургас.