Дона МИТЕВА
Преди да сподели самата рецепта, доц. д-р Галин Николов, директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започна отдалече: „Източноправославната религиозна традиция почита свети Никола като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб.
В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.
На трапезата на Никулден задължително присъства шаранът, както и разнообразни постни храни, тъй като сме в разгара на постите. Това може да включва сарми, боб, чушки, царевица, жито, както и украсени обредни хлябове, като последните имат не по-малко значение от шарана. Тази риба пък заема централно място заради преданието, че свети Никола е използвал именно шаран, за да запуши дупката в потъващ кораб и по този начин да спаси моряците“.
Ето и самата рецепта:
Рибник - шаран
Продукти:
За тестото:
2 ч.ч брашно
1 бр. яйце
2 с.л. олио
1 бр. жълтък
1 ч.л. оцет
1 к.л. сол
1 ч.ч вода
----------------
За плънката:
1 бр. шаран
1 к.ч. ориз
2 стръка праз лук
12 бр. маслини без костилка
2 бр. моркови
12 бр. гъби печурки
1 бр. чушка
2 с.л стафиди
черен пипер, зелен пипер, бял пипер, сол, лют червен пипер, лимонов сок, зехтин
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства и се измива хубаво. За предпочитане е да бъде над 3 кг и задължително да има люспи. При почистване на люспите на рибата домакинята трябва да внимава те да не паднат на земята. Народното поверие гласи, че който ги настъпи, се разболява и умира. От друга страна, ако най-големите люспи от шарана се сложат в портмонето или портфейла, те ще носят пари на семейството през цялата година.
В чинийка се смесват хубаво черният, белият, зеленият пипер и солта. Количеството на сухите подправки е според личния вкус на всеки. Когато се омесят хубаво, се втриват в шарана, за да се овкуси добре. Рибата се слага в тава и се полива обилно в лимонов сок. Така престоява (минимум), докато се приготви плънката. Колкото повече стои така шаранът, толкова по-ароматен става.
Оризът се измива и се слага да се вари в подсолена вода. След като е готов, се измива със студена вода. Така не се слепва, а си остава ронлив. В тенджера или дълбок тиган се налива зехтин.
Докато той загрява, се нарязват празът, чушките, гъбите и морковите. Когато зехтинът загрее, зеленчуците се слагат да се запържат. След 2-3 минути се добавят оризът и стафидите. След още 2-3 минути плънката се маха от котлона. Отново се слага малко черен пипер, а в плънката също се добавя и малко лют червен пипер. Маслините се нарязват на ситно и се объркват в ориза.С тази плънка се пълни шаранът.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се всички съставки без единия жълтък и се замесва тесто. От това тесто се оставя малко за украса, а другото се разточва на тънка кора. В тази кора се завива шаранът, като краищата на тестото трябва да останат под рибата.
Тавата, в която ще се пече рибникът, се намазнява и набрашнява, след това се слага вече завитата риба. С оставеното тесто се прави украсата на рибата.
Жълтъкът се разбива и в него се капват 1-2 капки оцет и 1 к. л. олио.
С тази смес се намазва рибникът.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 45-55 минути.
Самата коричка на рибника трябва да се зачерви.
Когато се извади от фурната, се поръсва леко с вода и се покрива с чиста кърпа за поне 20 минути.