Събота, 26 Фев 2022
    
Мнения

Димитър Найденов, ДБ: Не е драма, че не съм депутат, ние сме национален отбор

  26.11.2021 10:08  
Димитър Найденов, ДБ: Не е драма, че не съм депутат, ние сме национален отбор

Георги РУСИНОВ

С добър резултат от преференциален вот за пореден път бе бургазлията Димитър Найденов – втори в листата на „Демократична България“ в Бургас. Депутатът в 45-ото и 46-ото НС ще пасува от 47-ото, тъй като ДБ вкарва само един народен представител от 2 МИР-Бургас – водача на лисата Ивайло Мирчев.  

„Благодаря на избирателите за голямата лична подкрепа, но понеже заради общия спад в резултата ни, Ивайло Мирчев не можа да влезе от София, затова ще влезе от Бургас. Ние в „Демократична България“ се стремим да съставим един национален отбор, който да представлява избирателите ни и поради тази причина не се придържаме задължително и стриктно към условието водачът на листата да бъде от съответния град. Няма нищо страшно. Той е бил водач три пъти в Бургас. Първия път влезе от София, за мога да участвам в парламента и аз. Втория път влязохме и двамата от тук, но сега заради по-ниския ни резултат, му се налага да бъде депутат от тук. Пак казвам – няма драма“, заяви пред репортер на „Черноморски фар“ Найденов, който анализира резултата на „Демократична България“.

Спадът според него определено се дължи на новите играчи Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“. Ексминистрите станаха първа политическа сила в страната. Голяма част от вота им обаче дойде от този на останалите протестни партии – ИТН, ДБ и ИБГНИ.

„Много от нашите симпатизанти са гласували за тях, не защото по някакъв начин са разочаровани от нас, а защото са гласували за този, който може да бие ГЕРБ. „Продължаваме промяната“ са приятелска формация, едва ли не сестринска. Дали ще се даде гласът за едната или другата формация, много от нашите избиратели не намират разлика. Освен общото завихряне на „Продължаваме промяната“ като зареден със свежа енергия проект, го има и препокриването на идеите ни. Също така отдаваме значение на факта, че в два поредни парламента партиите на промяната не можахме да съставим правителство. Затова и чисто емоционално хората залагат на новото, което на практика е непознато“, смята Найденов.

Като положителен факт ексдепутатът отчита, че все пак ДБ успява да запази един мандат в Бургас, на практика означавало, че повтарят резултата от първите избори през април. Ще успеят ли обаче да съставят правителство?

„Нещото, което не се е случвало досега е, че ще участваме в управлението. Очакванията ми за съставяне на правителство са положителни. Преговорите вече вървят и нямаме причини да мислим, че няма да се случи. Останалите две формации – БСП и ИТН, са заявили подкрепата си за това.

Оставката на Христо Иванов той определи като мъжка постъпка и политически достойна.

„Реално губим над 1/2 от подкрепата за нас. Всеки политически лидер в такава ситуация е редно да поеме политическа отговорност и да подаде оставка. Това рядко се прави. Така забелязах Христо Иванов през 2015-а. Дотогава не му бях обръщал внимание. Тогава, когато с големи мъки внесените предложения за съдебна реформа стигнаха до второ четене в пленарна зала и парламентът гласува „против“, той стана и си подаде оставката. За първи път видях министър, който в началото на мандата си се отказва заради принципите си. Съвсем логична е и сега тази оставка, за която дори е нямало натиск“, коментира Найденов.

Това обаче в никакъв случай няма да е спънка за преговорите с „Продължаваме промяната“.

„Националният съвет гласува да се даде мандат на изпълнителния съвет и лидера в оставка да водят преговорите. Т.е. Христо Иванов и досегашното ръководство преговарят с Кирил Петков и Асен Василев. Ново ръководство ще се избере на предстояща национална конференция“, поясни той.

А за себе си е сигурен – остава в политиката, тъй като каузите на „Демократична България“ и „Да, България“ са и негови каузи.

„Нашата цел е да разширяваме влиянието на местната организация. Постоянно имаме прием на нови членове. Смятам, че с едно адекватно поведение в управлението ще успеем в кратки срокове да възвърнем голяма част от доверието на нашите избиратели“, уверен е Найденов.

 

 


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Константин Бачийски: Не ламтя за постове, каузата ми е Бургас
  27.11.2021 18:03      

Георги РУСИНОВ Константин Бачийски е едно от новите лица в 47-то НС. Водачът на листата н