Неделя, 27 Фев 2022
    
Общество

Нов щам на хипер мутант от Ботсвана десетократно по- опасен от „Делта варианта“

  26.11.2021 13:22  
Нов  щам на хипер мутант от Ботсвана десетократно по- опасен от „Делта варианта“

Новината е официално потвърдена от Националния институт по инфекциозни болести на Южна Африка. Великобритания забрани пътувания до шест държави на Африканския континет.

 

Британското издание на Daily Mail официално съобщава за появата в Южна Африка на  силно мутирал и потенциално особено опасен вариант на SARS-CoV-2. Новината  беше потвърдена в четвъртък от Националния институт по инфекциозни болести на Южна Африка. В шиповия протеин на този коронавирус, регистриран под индекс B.1.1.529, са преброени 32 мутации - значително повече, отколкото във всеки друг изолат. Той бързо се разпространява в Южна Африка, а в централната провинция на страната вече е станал доминиращ, измествайки щама делта.

Щамът е много по- опасен от Делта варианта. Първият случай е регистриран в Ботсвана на 11 ноември, три дни по-късно - в Южна Африка и дори Хонконг- с пътник, пристигнал от Южна Африка. Към днешна дата Националната здравна лаборатория на Южна Африка е докладвала за 22 случая, но службата смята, че трябва да има много повече, тъй като вариант B.1.1.529 вероятно циркулира от началото на ноември. Просто не е бил идентифициран веднага, последователността му е твърде различна от другите щамове на SARS-CoV-2 .

„Този щам  е  много видоизменен , има висока честота на мутации в шиповата катерица“, казва Дмитрий Прус, генетик от Солт Лейк Сити.

Учените са  шокирани от характеристиките на B.1.1.529. Вирусологът Том Пийкок от Imperial College – Лондон,  в коментар за Daily Mail нарича  комбинацията от мутации в новия вариант „ужасяваща“. Според него щамът може да е "по-лош от всички останали", включително доминиращия  в света "делта". Експертът се опасява, че поради толкова голям брой мутации в шиповия протеин, щамът "Ботсвана" ще може да се измъкне от неутрализиращите антитела на присадените и моноклонални антитела, използвани за лечение на COVID-19

„ По-специално, сред своите 32 мутации, той носи заместванията K417N и E484A - същите като в "южноафриканския" бета щам. Той също има мутацията N440K, открита в делта щама, и S477N - като в "нюйоркската" версия на йота“, убеден е Том Пийкок.

Всички тези мутации улесняват вируса да избягва антителата, произведени от ваксините. Освен това една от заместванията - N501Y, също записана в алфа и бета щамовете, му осигурява по-високо предаване между хората.

„Има много други, чиято роля все още не е ясна, а в процес на изясняване“, обяснява вирусолога.

Южна Африка е пламнала с новия щам.  Преди няколко часа NGS-SA - Южноафриканската мрежа за геномно наблюдение – съобщава, че според актуализираните данни в централната провинция Гаутенг, където се намират най-големите градове в страната Йоаханесбург и Претория, до средата на ноември B.1.1.529 напълно е заменил  "делтата" и сега бързо се разпространява в други провинции.

„Технически това може да означава, че новият щам в Южна Африка е около пет пъти по-инфекциозен от делтата. Откритите случаи и положителните резултати от тестовете се увеличават бързо, особено в Гаутенг, Северозападната  провинция и Лимпопо“ пишат в уебсайта на Южноафриканския национален институт за инфекциозни болести (NICD).

Вирусолозите се мъчат да установят  откъде е дошъл новия мутант.

От Южноафриканския институт предполагат, че множество промени в генома на SARS-CoV-2 преди това са били многократно откривани  в проби, взети от пациенти с хроничен имунодефицит. Вирусът в телата им може да остане в продължение на месеци, като постепенно натрупва мутации и не отговарят на правилния отпор от имунната система. Такъв сценарий вече се е случвал  в случая с опцията "алфа". Затова учените предполагат, че "хипермутантът" е възникнал в резултат на продължителна инфекция при пациент с отслабена имунна система, вероятно пациент със СПИН.

„Не е изненадващо, че нов вариант беше открит в Южна Африка“, казва  професор Адриан Пурен, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на NICD.

 Според него причината е, че в  страната има голям брой заразени с ХИВ, много от които дори не знаят за диагнозата си. В същото време секвенирането на РНК от PCR-позитивни проби за коронавирус се извършва в много малък брой случаи. В четвъртък Министерството на здравеопазването на Южна Африка обяви, че според техните изчисления разпространението на новата версия е започнало с две „горещи точки“ – Университета в Претория и Технологичния университет „Tshwane“, а клъстерните огнища сред младите хора се превърнали  в първични огнища.

Учените се надяват, че толкова голям брой мутации могат да работят срещу самия вирус, което го прави нестабилен. Затова все още не е ясно дали новият щам ще се превърне в глобален проблем или всичко ще бъде ограничено до региона на Южна Африка.

„Това е проблем,който не е за подценяване и трябва да се следи отблизо в този момент. И няма нужда от предварителни истерии, докато честотата на случаите не започне да нараства“, казва  генетикът от Университетския колеж в Лондон Франсоа Балу.

 „Трудно е да се каже само като се гледат мутациите", обяснява и  професор Лорънс Йънг, вирусолог от Медицинския факултет на Университета Уороик.

„Вирусите се променят в резултат на мутации и се очаква с течение на времето да се появят нови варианти на коронавируса. Следователно няма нужда да се паникьосвате", публикуват  тази препоръка в Twitter от Националния институт по инфекциозни болести на Южна Африка. Д-р Мишел Грум, ръководител на наблюдение и реакция на общественото здраве в NICD, казва, че здравните власти са в повишена готовност и дават приоритет на секвенирането на положителни проби от COVID-19. Тя подчертава, че въпреки появата на нови варианти на COVID-19, значението на нелекарствените интервенции остава непроменено и призовава всички да се ваксинират, да носят маски, да практикуват хигиена на ръцете, да поддържат дистанция и да се събират само в добре проветриви помещения.

 „Индивидуалното спазване на превантивните мерки може да окаже голямо влияние върху ограничаването на разпространението на нов вариант. Ваксинацията и предишната инфекция осигуряват добра защита срещу развитието на тежко заболяване и въпреки че броят на случаите може да се увеличи в бъдеще, се очаква, че броят на хоспитализациите и смъртните случаи няма да се увеличи значително в сравнение с предишните вълни“, се казва в изявление на NICD. 

 „B.1.1.529 може да бъде открит с помощта на конвенционален PCR тест, това ще улесни проследяването му“, потвърждава  в Twitter професор Тулио де Оливейра, директор на Центъра за епидемичен отговор и иновации в Южна Африка.

От снощи 25.11.2021 година, Великобритания е  затворила  полетите до шест африкански държави – Ботсвана,Намибия , Лесото, Есватини и Зимбабве, докато експертите не проучат свойствата на новия хипермутант B.1.1.529.

 

 

  


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали
  28.11.2021 11:06      

Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие, обобщи лидерът на „Продължаваме пр