Неделя, 27 Фев 2022
    
Бургас Общество

Наръчник разказва за опита на „Социален център“ -Бургас по време на пандемия

  26.11.2021 16:33  
Наръчник разказва за опита на „Социален център“ -Бургас по време на пандемия
Марионела Стоянова с наръчника \"Шарена книга\"

Силвия ШАТЪРОВА

Специален наръчник разказва опита и работата от дистанция на „Социален център“-Бургас по време на пандемия. Тази година сдружението навърши десет години и книгата е част от тази годишнина, но темата й е свързана с това как социални работници и потребители са се справили да работят от дистанция по време на пандемия. Тя се казва „Шарена книга“, а в нея може да бъдат открити много истории и методологически насоки за специалисти.

Съставител на „Шарената книга“ е управителят на Социален център-Бургас Марионела Стоянова. В книгата свои текстове имат както потребители, така и соцални работници, психолози, с текст се е включила и директорът на дирекция „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Бургас Мая Казанджиева.

„Шарена книга“ обобщава натрупания досега опит на организацията, която работи с младежи със специфични потребности. Акцентът е поставен върху дистанционната работа по време на пандемията с коронавирус. В сборника са отпечатани примерни занятия, подходящи за провеждане в платформата Zoom, разказа управителят на „Социален център – Бургас“ Марионела Стоянова.

 

Самите потребители имат раздел със свои творби – стихове, дори и кулинарни рецепти

Богат снимков материал показва дейността на сдружението през годините.

„Книгата може да се използва като учебник по социална педагогика, социални дейности и психология“, каза издателят Румяна Емануилиду от ИК „Знаци“. „Наръчник, събрал много опит“, така я определи председателят на ОбС проф. Севдалина Турманова.

Премиерата на книгата бе в КЦ „Морско казино“ и е в навечерието на 3 декември – Деня на хората с увреждания. „Вие сте човеци с главно Ч, невероятни професионалисти, работата ви изисква сърца, а вие ги имате“, обърна се към присъстващите Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Община Бургас по образование, здравеопазване и социални дейности.

 

Книгата казва как една криза се отразява на потребителите на социални дейности, тя не е предназначена само за хората в социалната сфера, а извън нея. Въпреки че ставаме на 10 години, това не е книга за историята на Сдружението“, обяви по време на тържеството Марионела Стоянова.

В книгата са публикувани стихове, народни песни, финалът е твърде интересен – публикувано е стихотворението „Шапка от вестници“ на Калина Вергиева, вдъхновено от една мечта за пътуване до Италия.

 


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали
  28.11.2021 11:06      

Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие, обобщи лидерът на „Продължаваме пр