Понеделник, 21 Фев 2022
    
Средец

Родители от уязвими групи в Средец не са съгласни децата им да се тестват

  22.11.2021 17:21  
Родители от уязвими групи в Средец не са съгласни децата им да се тестват

В СУ „Св. св. Кирил и Методий“  - Средец от 17 паралелки от  начален етап само 5 са присъствено в клас. Останалите 12 са в обучение от разстояние в електронна среда  (ОРЕС).

„Нашите ученици са от уязвими групи. Много малко родители дадоха съгласието си да бъдат тествани децата им и да посещават присъствено учебни занятия. Възрастните изразяват притеснения, че ще бъде сменена слюнката на техните наследници, или пък ще им се открадне ДНК-то“, коментира директорката Владислава Цанева, допълвайки, че и от тези паралелки, които са присъствено, има деца, чиито родители не желаят те да са в клас.

Родителите от уязвими групи, работят в строителството или в дърводобива, повечето без договори и се притесняват, че ако ги карантинират заради детето им, друг ще заеме мястото им и няма да изкарват пари. Една част нямат и лични лекари.

Що се отнася до тестването на по-големите ученици, Цанева е категорична, че всичко е много относително. „Зависи колко ще струва тестът, зависи колко родители ще изявят желание децата им да са присъствено и не на последно място зависи за какъв период трябва да се тестват учениците. Ако грубо от нашето училище, където има около 300 ученици 5 - 7 клас, пет паралелки желаят присъствено и е за една седмица – можем да закупим тестове. Има от министерството пари, но ако е за по-дълго време – няма как да издържи бюджетът“, казва директорката.

Таз и следващата седмици училището преминава на ротация - първата седмица се връщат в клас девет паралелки 5 и 6 клас, а следващата 7 - 12 клас, които са десет паралелки.

„Няма как да закупуваме тестове, без да имаме достатъчно информация. Ние не сме медицински лица“, връща се към темата с тестването на големите ученици Цанева, акцентирайки, че има много неизвестни.

Тя поставя и един друг въпрос – за социалното подпомагане на семействата, чиито ученици са в ОРЕС, което е доста сериозна сума. „За едно дете се отпускат над 600 лева, а за  две - около 900 на родителите, ако отговарят на условията. Надявам се, че за 1 - 4 клас тези помощи, щом детето има реална възможност да е в клас, да не бъдат изплащани на родителите, които не ги пускат. За 5 - 7 те са принудени да са онлайн“, коментира директорката.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Хранителният кооператив на Велислава - нещо по-различно от бизнес
  22.11.2021 13:15      

Соня КЕХЛИБАРЕВА   Една млада и инициативна жена създава нещо но