Понеделник, 21 Фев 2022
    
Бизнес Бургас Мнения

Хранителният кооператив на Велислава - нещо по-различно от бизнес

  22.11.2021 13:15  
Хранителният кооператив на Велислава - нещо по-различно от бизнес

Соня КЕХЛИБАРЕВА

 

Една млада и инициативна жена създава нещо ново, но забравено старо, наречено кооператив. Велислава Георгиева успява да обедини производители на натурално отгледани, чисти продукти и да ги предложи на бургазлии. Тя вече е разпознаваема за десетките клиенти, предпочели да пазаруват от нейните производители, доказали вкус,качество и запазена марка на продукцията.

 

- Как се роди идеята за създаването на хранителен кооператив?

- Спонтанно. В една ноемврийска сутрин, преди да потегля за поредния фермерски пазар в Пловдив. Може би фактът, че съм отдадена на каузата за популяризиране на чистата фермерска храна и ценя произведената с отдаденост, любов и старание такава. Аз съм дългогодишен участник в организираните пазари на производителите в страната, това също даде тласък на идеята ми да създам място, което свързва жителите на града с производителите на качествени, здравословни и чисти фермерски продукти. След този импулс, макар и с незавършена цялостна идея, до края на деня се появи „Хранителен Кооператив - Бургас”. Целта ми бе повече хора от околността да имат възможност да се хранят с натурално отгледани и произведени продукти. В рамките на една година се създаде общност, осъзнала колко по-добре е да консумираме храна, добита и отгледана на българска почва. Така споделям вижданията си за създаване на кооператива.

- С какво сте се занимавали преди това?

- Чувствителната нотка на моята душа винаги е намирала свой израз, било чрез писане на поезия или чрез създаване на красота. Стремежът ми да направя заобикалящата ни среда една идея по-топла както за себе си, така и за другите, е моят начин за себеизразяване и моят мотиватор да създам малко цветарско кътче, в което радостта да е споделена. В опит да помогна на много близки за мен хора с прохождащо производство на полезното масло от семената на растението бял трън, реших да съчетая правенето на букети с това един натурален продукт с голям потенциал да стигне до повече хора. И така, не след дълго то намери своето място между цветята. Като предизвикателство приех и участието с това масло на организираните фермерски пазари, които се провеждат в цяла България.

- Как намирате малките производители да се включат в кооператива?

- Работата поражда опита, взаимодействието създава приятелства, а времето отсява колебанията. Пътуванията, преживяванията и прякото наблюдение върху всички производители, още преди да бъдат включени в „Хранителен Кооператив - Бургас”, ми дадоха насока в избора. На базата на изграденото доверие и впечатленията за утвърденото търсене на продуктите именно на тези производители, успях да създам един невероятен екип, който до настоящия момент е в същия състав.

- Кое е важното за вас в избора?

- Сърцето на кооператива са принципите, от които се ръководя. За мен е важно производителите да са личности, отдадени и влагащи грижа и мисъл за другия. За да се запази качеството, сме подбрали продукти, които не се предлагат на широкия пазар.

- Фермерският пазар помага ли ви хората в бургас да ви открият?

- „Хранителен Кооператив - Бургас” вече се е оформил като малка общност от ценители, докато фермерският пазар е мястото, на което бургазлии могат да се запознаят със същността на продуктите (сирена, кашкавали, колбаси, ръчно месен хляб, както и десерти, тахан, мед, лютеница, билки, козметика и други), да се докоснат до красотата на храната. За мен като организатор и участник най-ценна е емоцията от случването на това събитие.

Мисията на открит пазар „ФермерЪ” е да свърже хората с храната, която консумират - преживяване, което липсва в ежедневието ни.

- Как действа магазинът ви?

- През тази година с различни предизвикателства създадох организация за работа чрез предварителни заявки с възможност за лично получаване на поръчките или доставка до дома. Така се гарантира свежестта на продуктите, тъй като е известно, че чистата храна няма голяма трайност.

- Всеки производител ли може да се включи във вашия кооператив?

- Лично посещавам всички фермери, с които работя, за да се уверя в съвестното производство на храната и реалното съществуване на фермата. Поради случаи на некоректни такива, формално представящи се за производители, но препродаващи чужда продукция, не всеки може да се включи. Подбран е екип, с който освен работата ни свързват коректност, отдаденост, добро отношение и много лични емоционални моменти, изграждани в процес на работа.

- Коя е Велислава Георгиева? Работата житейска цел ли е, или ваша същност? Какво друго обичате да правите?

- Коя съм аз? Най-трудният въпрос. Със сигурност мога да кажа, че съм една щастлива жена, която не е загубила детското в себе си. Майка съм на две прекрасни деца, с които все още израствам и които ме научиха, че когато обгрижваш, влагайки чиста любов, всичко расте с теб. Тази философия прилагам и в работата си. За мен е важно да знам, че допринасям хората да са здрави, позитивни и щастливи. И така, правейки нещо добро за другите, самата аз се чувствам облагородена. Ценител съм на българския фолклор, а народните танци и общуването с природата ми дават всичко останало, от което имам нужда.

- За какво мечтаете?

- Мечтая да има по-смели хора, по-чисти взаимоотношения и обстоятелства, предразполагащи за по-добро бъдеще на децата. В личен план мечтая да запазя способността да се радвам на настоящите моменти и никога да не губя чувството на благодарност.

Като мечтател в действие мога да твърдя, че когато си изберем път, светулките се появяват сами, а ние трябва само да ги следваме.

 

- Как преодолявате житейските трудности? Силна жена ли сте?

- Преминавам всичко с воля и усмивка. Всеки ден избирам да дам сила на позитивната страна в себе си и във всяка трудност виждам възможност, търся решение и развивам нови качества.

Силен е този човек, който остава добър и честен със себе си. Всичко, което съм постигнала до момента, се дължи не само на моята сила, а и на незаменимата подкрепа на моят съпруг, близките и хората които застанаха до мен, за да създадем заедно общност с различен облик.

Всеки месец в последните сряда и четвъртък можете да откриете на площад “Тройката” нейните приятели, участници в Хранителния кооператив и да си тръгнете с нещо наистина вкусно и произведено с любов.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Хранителният кооператив на Велислава - нещо по-различно от бизнес
  22.11.2021 13:15      

Соня КЕХЛИБАРЕВА   Една млада и инициативна жена създава нещо но