Неделя, 20 Фев 2022
    
Бургас

Нова драма: Отрязани тръби пречат да се възстанови парното

  21.11.2021 14:17  
Нова драма: Отрязани тръби пречат да се възстанови парното

Дона МИТЕВА

Нова драма сред обитателите на панелките в Бургас. Има желаещи в навечерието на отоплителния сезон да се върнат към услугата на „Топлофикация“, но на практика това няма как да се случи. Една немалка част от собствениците на апартаменти са разрушили вътрешните инсталации.

„На места има изрязани тръби, свалени радиатори. Затова и много трудно става възстановяването. То не е задача на „Топлофикация“ – Бургас. Живеещите в един вход или блок трябва да се разберат помежду си. Както за изключване на парното, така и за включването му“, обяснява инж. Христин Илиев, изпълнителен директор на бургаската топлофикация. И докато отказването от парното изисква само събирането на подписите от  2/3 от живеещите, то възстановяването на топлоподаването е свързано с изправността на вътрешноблоковата инсталация, за която „Топлофикация“ - Бургас няма никакъв ангажимент.

В пристъп на бунт срещу цените на парното или просто от андрешковски ламтеж от двустайна панелка да се направи палат, но по време на ремонти или просто целенасочено, мнозина бургазлии изрязаха тръбите на парното в апартаментите си. Такова решение и действие на практика лишава не само това семейство от възможността да се включи към „Топлофикация“ отново, но и всички негови съседи, живеещи над и под него. Принципно това е наказуемо по закон, и за да се случи, трябва да има съгласието на останалите домуващи, но никой не се съобразява с това.

Експерти казват, че на някои места инсталациите могат да бъдат възстановени, но има и такива, които безвъзвратно са загубени.

„Колкото повече минават годините, толкова по-ясно става на всички, че няма по-евтин, икономичен и чист начин за отопление от централното. Това е доказано с времето. В другите държави се развива, особено сега в контекста на Зелената сделка“, казва инж. Илиев  и допъва: „Цената на топлото в момента не е променена. До Нова година остава такава, след това ще видим КЕВР какво решение ще вземе, тъй като ние сме доста затруднени. При тези цени няма как да издържат топлофикациите“, казва Христин Илиев.

За разлика от софийската, бургаската топлофикация не е във фалит, но по думите на Илиев, втори, трети месец вече работи на сериозна загуба, и то в пъти. „Държавата трябва да се намеси в нашата дейност, иначе няма излизане от блатото. На „Топлофикация“ – София има кой да й покрива загубите. Там се решава кой ще плати газта и я плащат, обаче ние - за да я платим, трябва да изработим топлото и да го продадем. На тези цени няма как да стане. С това е наясно и Комисията за енергийно и водно регулиране“, казва управителят на бургаското „топло“. Всичко опира до това, че цените на газа са непредсказуеми. Спадът, който тя бележи последния месец, експертите коментират, че единствено намалява загубата, но не я стопява. Цената се запазва като преди един месец.

Бургазлията стана добър платец, категорични са от „Топлофикация“. През последните години се е научил да си погасява задълженията. „Хората се научиха да си плащат услугата. Много приказки се изприказваха преди години от политически и неполитически лица за топлофикациите като монополисти. Създаде се едно настроение. И сега пак усещам подобна тенденция, макар и малка. Въпреки това броят на длъжниците намалява и сумата, която имаме да събираме също намалява“, категоричен е инж. Илиев.

За сравнение в момента сумата, която от „Топлофикация“ – Бургас имат да събират, е малко над два милиона, докато преди 6 – 7 години вересиите бяха повече от седем милиона.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бургас Избори 2021 Мнения
Герджиков: Гласувах за единството на нацията
  21.11.2021 12:09      

Той подчерта, че е важно да се гласува, защото това е начинът да се възстанови доверието в инстит