Понеделник, 21 Фев 2022
    
Мнения Общество

Водещи световни медицински университети за ваксините, хибридния имунитет и кога се образува супер имунитет срещу Ковид

  22.11.2021 11:51  
  Водещи световни медицински университети  за ваксините, хибридния имунитет и кога се образува супер имунитет срещу Ковид

Неоспорим факт е,че основните водещи светила в медицината относно инфекциозни и бактериални болести се намират в Америка, Русия и Великобритания.

Университета по клинична медицина в Кеймбридж, Имперското училище по медицина, Медицинския факултет на Университета в Нотингам, Харвардския университет,Станфордския и университета Джон Хопкинс, Руския национален изследователски университет Пирогов, Московския национален университет Ломоносов, са сред най- напредналите в областта на изследванията относно Ковид инфекцията .

Въпреки, че всяка една от тези институции следва своя концепция в разрасботването на ваксини срещу коварното заболяване, специалистите им са единодушни относно ваксинирането и изграждането на хибриден имунитет срещу вирусните щамове и техните мутации.

От Руския изследователски университет „Пирогов“ са достигнали до заключение,че най-силният имунен отговор към коронавируса е при тези, които са били болни и след това, шест месеца по-късно, са били ваксинирани. Учените обясняват това с факта, че такива хора вече имат В-клетки на паметта, които се активират от ваксината. В резултат на това се формира най-стабилният хибриден имунитет с широк спектър от антитела.

Какво е хибриден имунитет и защо е толкова силен?

Отговорът който дават от пресцентъра на университе „Пирогов“ е:

„Още през пролетта нашите учени отбелязаха,че  при тези, които са претърпели COVID-19, нивото на антитела след една доза от ваксината е почти с порядък по-високо, отколкото при тези, които са получили две дози, но преди това не са били болни.Последващи проучвания са потвърдили това. Тялото е защитено от специални молекули – антитела, които се произвеждат при първата среща с вирус или ваксинация. След известно време те изчезват, но паметта за тях се запазва от В-клетките и при повторно заразяване те отново започват синтеза на антитела.Това е хуморален имунитет. Има и клетъчна, осигурена от Т-лимфоцитите.Т-клетките убийци убиват клетките, заразени с вируса, а помощните Т-клетки активират Т-клетките-убийци и В-клетките.

Паралелно на руските експерти, във Великобритания са достигнали до същите заключения.м Редица опити проведени в Университета по клинична медицина Кеймбридж и Имперския университет по медицина, са довели до резултати, че тези, които са били болни и след това ваксинирани, имат повече В-клетки, тъй като тялото вече се е срещнало с жив вирус. Антителата, специфични за различни елементи на вируса, образувани по време на заболяването, се допълват след ваксинация с мишена специално за шиповия протеин, който осигурява на вируса достъп до клетките. Първата линия на защита - Т-клетъчният имунитет - също се засилва.

Изграждането на този хибриден имунитет повишава ефективността на всички имунни механизми, включително общите, които не зависят от специфичен вариант на вируса.

Американските клинични изследователи от Харвардския медицински университет  и университета „Джон Хопкинс“ са заключили след редица проведени изпитания,  че тези, които са имали COVID-19 и по-късно са получили една доза от ваксината, имат около сто пъти повече неутрализиращи антитела срещу "южноафриканския" бета щам на SARS-CoV-2 от тези, които са били болни, но не са ваксинирани и 25 пъти повече от току-що ваксинираните. Въпреки че всички изследвания, които са проведени върху заразени лица показват, че заболелите са  заразени по едно и също  време от оригиналния вариант "Ухан".

Това според американските специалисти се обяснява с факта, че допълнително се активира паметта  на В-клетките. В допълнение към основната функция - да произвеждат идентични антитела при повторна инфекция със същия вирус - те имат и допълнителна: да кодират библиотека от мутации на антитела, "за всеки случай" създавайки запас от имунологични варианти. Освен това обхватът на неутрализиращите антитела, произведени от В-клетките, се разширява след всяка инфекция или реваксинация.

Относно въпросът , който възниква: „Хибридния имунитет, дали зависи от тежестта на заболяването“? - учените от трите държави са на едно мнение:

„Някои проучвания, изследващи ефекта на ваксините върху болните, включват както умерени, така и асимптоматични случаи. Засилени имунни отговори са наблюдавани и в двете групи. Така че тук няма пряка връзка“.

Често задавани въпроси от страна на неваксиниралите се са във връзка с това, че същите били преболедували заболяването.

Защо трябва да се ваксинираме, след като сме изкарали Ковид?

Отговорът идва от Катедрата по клинични изследвания на „Имперския университет по медицина“- Великобритания.

„Когато е заразена, имунната система се справя с целия вирус и в продължение на няколко дни след заразяването изгражда многопластова защита срещу всички негови елементи. С течение на времето защитата отслабва - нивото на антителата намалява. В същото време тестовете не показват кои са изчезнали и кои са останали. Ваксината от своя страна засилва специфичния отговор на имунната система към специфична част от вируса – S-протеина, с който той влиза в клетката и образува съответните антитела.

Добавянето на антитела към вече наличните само ще засили имунитета и няма да причини никаква вреда.Научни изследвания са потвърдили категорично това.

Колко време след болестта трябва да се ваксинира човек?

От пресцентъра на Московския национален университет „Ломоносов“ са заявили за пресата:

„Наши учени са установили,  че естественият имунитет, придобит в резултат на заболяването, продължава от шест месеца до една година. Как новите, по-инфекциозни щамове влияят върху него, все още не е много ясно.Но те се нуждаят от повече антитела.“ 

Във връзка с тези заключения Руското министерство на здравеопазването е препоръчало на гражданите на страната, да се ваксинират шест месеца след заболяването. Това важи и за тези, които са били ваксинирани преди инфекцията.

Около често задавания въпрос:   Една доза  достатъчна ли еза болните?

Редица проучвания в трите държави показва  коренно различна динамика на образуване на антитела по време на ваксинация на незаразени и тези, които вече са се срещнали с коронавирус. При първите, както се казва, "наивни" пациенти, титрите на антителата се увеличават последователно след първата и след това втората доза от ваксината. При тези, които са се възстановили, след първата инжекция, антителата се увеличават експоненциално в рамките на пет до осемнадесет дни, достигайки високо ниво и достигайки плато. Втората доза практически не оказва влияние върху всичко, следователно, според руски, американски, италиански  и британски учени, това не е необходимо. Това се потвърждава независимо от всички изследователи на тези държави. .

Министерствата  на здравеопазването на тези страни препоръчва общ подход: всеки има право да избере пълен курс на някоя от ваксините с които се извършва третиране на населението в определената държава.

Възможно ли е да се получи супер имунитет, без да предварителна инфекция?

Някои професори предполагат, че подобен ефект е постижим, ако се използва различен тип ваксина като бустер ваксина. Например, след пълен курс на ваксина, базирана на аденовирусен вектор, реваксинирайте с ваксина с цял вирион, рекомбинантен протеин или иРНК. Но все още няма надеждно потвърждение за това.

Все още не са провеждани научни изследвания по темата: „ Разработен ли е хибриден имунитет при тези, които първо са били ваксинирани и след това са болни“

 

 


 

 

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Хранителният кооператив на Велислава - нещо по-различно от бизнес
  22.11.2021 13:15      

Соня КЕХЛИБАРЕВА   Една млада и инициативна жена създава нещо но