Събота, 29 Яну 2022
    
Бургас

Математик за COVID-19: До 10 дни ще имаме по 170 жертви на ден

  30.10.2021 11:01  
Математик за COVID-19: До 10 дни ще имаме по 170 жертви на ден

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев направи прогноза за развоя на пандемията от COVID-19 в България в предаването „Събуди се“ по NOVA. “Ако оставим така нещата и мерките не се затегнат, може да стигнем до 10 – 20 000 нови случаи на коронавирус за денонощие през ноември и декември”, казва той.

По думите му болниците у нас са на ръба.

„Седмичните данни показват, че заболеваемостта хвърчи нагоре. Имаме официално регистрирани 710 интензивни легла и 9000 COVID легла. Това са границите на нашата система. В момента те са почти запълнени“, поясни Кунчев.

 „Ако така вървят нещата, не виждам причина до десетина дни да не свършат COVID леглата в страната ни. Що се отнася до локдауна, ние математиците не вземаме тези решения. Казано е, че ако се запълнят леглата изцяло, ще бъде въведен локдаун, но това не са абсолютни числа според мен. Просто ситуацията се решава според това доколко е запълнен капацитетът на интензивните легла и доколко са запълнени COVID леглата в болниците“.

Според него зеленият сертификат е разумно решение, но ако мярката се спазва.

 „Наблюдението на много хора е, че той не функционира, както трябва. Прогнозата е, че скоро ще надскочим границите на нашата здравна система. Затова трябва да усилим мерките, т.е. трябва те да станат още по-рестриктивни, което ние наричаме окдаун, но по български локдаун. Зеления сертификат не просто трябва да го има, а да се спазва. Когато се включи нова мярка, са нужни поне две седмици, за да видим резултат”, поясни още математикът.

Той е категоричен, че връщането на децата в училище ще има негативен резултат върху развоя на пандемията у нас. По отношение на смъртността Кунчев коментира, че тя върви с до 20-30 дни закъснение от процесите на затягане на мерките. Според него до 10 дни ще имаме по 170 починали от коронавирус на ден.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,