Събота, 29 Яну 2022
    
Бургас

Местим стрелките на часовника тази нощ

  30.10.2021 08:45  
Местим стрелките на часовника тази нощ

В4.00 ч. тази нощ (31 октомври) се връщаме към астрономическото време.

Стрелките на часовниците ще бъдат преместени с един час. Така сутрин ще става светло по-рано, но пък ще се стъмва по-рано вечер.

В България лятното часово време е въведено през 1979 г.

От 2002 г. се връщаме към астрономическото в последната неделя на октомври, а преминаваме към лятното в последната неделя от март.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Преместването на стрелките, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт. Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес. Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.

Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.

Промяната на лятно и зимно часово време трябваше да приключи през 2019 г., след като бившият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер го предложи за целия Европейски съюз през 2018 г., оставяйки членовете да решат дали да запазят лятно или зимно часово време.

Предложението беше подкрепено от Европейския парламент през 2019 г., но трябва да бъде прието от държавите-членки. В момента няма индикации, че то може да получи тяхната подкрепа.

Европейските транспортни министри през декември 2018 г. решиха да отложат решението за премахване на сезонното преместване на стрелките на часовниците до 2021 г., но оттогава досега не се случи нищо.

Източник: БТА, БГНЕС   


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,