Петък, 28 Яну 2022
    
Мнения Общество

Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина

  29.10.2021 11:26  
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща, след което и съдова хирургия. От 11 години е началник на отделението, което се създава с пристигането му в Бургас през 2010 година. През 2016 година се влива в Клиника по съдова хирургия, има трета степен на компетентност. Отличен по време на церемонията „Лекар на Бургас“ 2021 за професура, която защитава на 20 април т.г.

Интервю на Моника ИЛИЕВА

 

- Какво означава за Вас тази научна степен?

- За да се случи, се изискват много усилия и в научната сфера, и в преподавателската. Преподавам във Факултет по обществено здраве и здравни грижи и в Медицинския факултет на студенти третокурсници по хирургия. Човек трябва да положи много усилия, да има дейности в много посоки и не само в чисто научен аспект, където дейността се измерва с научни статии и публикации. Продукцията за академичен минимум е много висока, изискват се монографични трудове, издаване на учебници и ръководства. Моята последна разработка е на тема „Периферна атеросклеротична болест при болните от захарен диабет“. Болните от захарен диабет, които имат съдови проблеми, проследявам ги от дълги години.

- Как виждате развитието си в Бургас занапред?

-Напред и нагоре. Чисто професионално съм човек, който е убеден, че Бургас е достатъчно голямо място, с достатъчно големи възможности и именно вярата ми в това ме е оставила в Бургас 11-а година. Вярата ми е в това, че мога да направя истинска, стойностна и висококвалифицирана медицина не само на високо национално ниво, но и на достигнато средно европейско такова по съдова медицина в Бургас. Защото кое е онова, което липсва на Бургас?! Всичко липсващо постепенно се изпълва със съдържание и университетската дейност, и Медицинския факултет, който е много спорен сред обществеността. Медицинският факултет на Бургас е огромна стъпка, той е мястото, където се коват млади кадри.

Аз в момента съм се оградил с млад екип. Това са лекари до 35 години. В клиниката имаме двама специалисти и един специализант. А те тримата са вече асистенти във Факултета по обществено здраве и здравни грижи и в Медицинския факултет. По този начин на тях им е даден път да се развиват и в научната сфера, и в преподавателската. Те всички са амбициозни и работят модерната съдова хирургия, а част от тях и ендоваскуларната такава. Т.е., аз имам школа, имам ученици. Още няколко години ще работя и ще им дам път. Има много хабилитирани преподаватели, които казват: аз бях дотук, след мене - потоп. При мен е точно обратно, искам да създам кадри и го правя чрез тяхната амбиция и моето методично ръководство, за да може съдовата хирургия в УМБАЛ-Бургас, която в момента е в камерен състав, като хабилитирани лица и асистенти да се развива. Аз съм убеден и вярвам, че най-голямата болница в областта в близко бъдеще ще бъде наситена с качествени кадри и ще бъде болницата, в която с гордост и огромно доверие всеки ще влиза, ще поверява живота си в нашите ръце.

- Каква е 2021 година за вас?

- Когато си станал професор, това е една от най-успешните ти години в живота. Но това е едната страна на въпроса, другата и много по-важната е как се справяме в живота и дали имаме вяра, дали имаме съмишленици, които да подкрепят нашите решения и желания. Аз съм щастливец, защото хората около мен подкрепят моите цели и решения. И по отношение на болничното ръководство. В която и да е администрация, ако прекият ти шеф не ти е съмишленик, нищо не се случва. Може да си най-добрия лекар, но когато те блокират, не можеш да направиш нищо. Администрацията ми помага ежедневно. От друга страна, моите колеги, лекари, сестри и санитари в клиниката, мисля, че съм ги убедил, че това е пътят. И много е важно, когато имаш тези хора, тези съмишленици, да не ги предадеш. Тук е момента да споделя, че в началото на тази година получихме нова апаратура – C-рамо. Това е безценна придобивка за Клиниката по съдова хиругия, висок стандарт за нашите пациенти. За да им предложа най-доброто, обикалях другите болници в града с години, където го използвах. Безкрайно съм благодарен на всички, които ни подкрепиха и той вече е факт в УМБАЛ-Бургас.

 

- Как работите в условията на ковид-пандемията?

- Не сме спирали за миг. В съдовата медицина няма нищо планово, при нас всичко е спешно. Повечето от нашите пациенти идват с много силни болки и няма как да ги връщаме вкъщи. Да получават гангрени, да идват за ампутации ли? При нас понятията планова, спешна и срочна хирургия, и ендоваскуларна такава имат размити граници. От тази гледна точка по-добре е да не се отлагат.

- Какво мислите за прилаганите противоепидемични мерки?

- Аз съм политически ориентиран и убеден, заявявам го за разлика от колеги, които са аполитични. Причината е, че здравеопазването е политика, медицината е политика, не може без нея. В конкретния случай това е едно безвремие. Ако ме попитате за ваксинациите, веднага отговарям – аз съм убеден привърженик на ваксинацията. Сигурен съм, че това е единственият начин, по който могат да се спасят много хора.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,