Петък, 28 Яну 2022
    
Бургас Любопитно

Пазарът „завря“ от чернокоп, бургазлии търсят шаран на шайби

  29.10.2021 15:50  
Пазарът „завря“ от чернокоп, бургазлии търсят шаран на шайби

Моника ИЛИЕВА

Рибният пазар на „Краснодар“ завря от сезонна риба, но в пъти повече е чернокопът. За това свидетелстват въртящи се снимки из социалната мрежа „Фейсбук“. Щандовете преливат от чернокоп, зарган и барбун. И тази година паламудът се оказва дефицитен улов в черноморските води.

Ето какво написа в профила си краеведът Митко Иванов:

Истински случай от пазара за риба "Краснодар" в Бургас. В апогея на пресния чернокоп, килограм от него се продава за 6 лв.

„-Хайде, госпожо - чернокоп, зарган, барбун, калкан… Всичко е прясно, черноморска риба!

-Гледам шарана аз, хубав ли е?

-Отлично е и шаранчето, госпожо.

-Не ви е нарязан на шайби.“

Та се сетих за един израз: Кьор Бургас!. И за още нещо в легендата за „св. Николай Мирликийски Чудотворец“, спасил кораба в морето, след като запушва пробойната с шаран.

В кометарите под публикацията присъстваше от местен шовинизъм, че само бургазлии знаят какво е „кьор“, през шеговитите намигвания за „бургаШко“ и „шаранът не расте на шайби“, та чак до името на култовия пазар. Някой съзряха в името му „дива и аграрна русофилиада“, а за кореняците „Краснодар“ си остава емблематично място за пазар и срещи, носещо историята на 80-те години.

Пазарът „Краснодар“ през 80-те години

„Черноморски фар“ припомня, че първият голям универсален магазин, построен в морския град, носел нетрадиционното име – „Краснодар”. То е рожба през миналия век на българо-съветската дружба. Краснодар е първият град, с който Бургас се е побратимил по времето на социализма. Магазинът е наречен така на града, разположен в Южна Русия, на бреговете на вливащата се в Азовско море река Кубан. Краснодар е основан е през 1793 година под името Екатеринодар в чест на Екатерина Велика. След октомврийската революция, през 1920 година получава сегашното си име. Особено активни са взаимоотношенията между Бургас и Краснодар през 70-те и 80-те години на миналия век. Краснодар е център на Кубанската област в Съветския съюз. И днес в град Краснодар има улица и ресторант „Бургас”.

*Част от легендата за „св. Николай Мирликийски Чудотворец“: По време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта. Св. Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,