Събота, 29 Яну 2022
    
Бургас

В Деня на будителите: Работещите в Регионална библиотека „П. Яворов“ на протест

  29.10.2021 14:17  
В Деня на будителите: Работещите в Регионална библиотека „П. Яворов“ на протест

В Деня на Народните будители работещите в  Регионална библиотека „Пейо Яворов” Бургас се включват в националния символичен протест на библиотеките в страната.

         Повод за протестната акция е, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата.

Във всички останали браншове в културата – театри, музикални и танцови изкуства, музеи и галерии Министерството на културата подписа споразумения, с които за отделните длъжности са определени коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната (МРЗ). Така при нарастването на МРЗ ще нарастват и всички заплати в съответната институция. Единствено за библиотеките Министерството на културата предлага това да стане „при наличие на средства в бюджета” или „в рамките на бюджета”. Такова условие няма в подписаните споразумения с другите браншове! Библиотеките, които съхраняват духовността на една нация, за пореден път са оставени на условието „ако има”. Нека да се противопоставим на това, се казва в изявлението на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

„Съгласно подписания в края на миналата година БКТД /Браншови колективен трудов договор/, работна група с представители на синдикалните федерации и на работодателите в областта на културата, както и с представители на Министерството на културата, изработи и през юни т.г. прие с единодушие коефициенти спрямо минималната работна заплата за всички длъжности в Националната библиотека и в регионалните библиотеки. С това щеше да се реши не само настоящото ниско заплащане в библиотеките, но до голяма степен и бъдещото нарастване на заплатите – от директора до чистачката! – обвързани с нарастването на минималната работна заплата“ пише в изявлението.

Библиотечните работници настояват да се подпише анекс към БКТД,  който да се изпълнява, а не с уговорка „ при наличие на достатъчно средства“.

  С присъединяването си към националния символичен протест в Деня на народните будители, Регионална библиотека „Пейо Яворов”Бургас се противопоставя на безхаберието към културата, което се шири из страната. Духовността у нас не бива да съществува "при наличие на средства в бюджета”, категорични са от институцията.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,