Петък, 28 Яну 2022
    
Избори 2021

Кандидат-депутатът от ГЕРБ Жечо Станков: Скъпият ток и санирането са най-честите въпроси на хората

  29.10.2021 15:15  
Кандидат-депутатът от ГЕРБ Жечо Станков: Скъпият ток и санирането са най-честите въпроси на хората

Георги РУСИНОВ

 

Скъпият ток и санирането са двете теми, по които кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш заместник-министър на енергетиката Жечо Станков получава най-много въпроси при срещите си с граждани. Днес той отново отдели време на бургазлии като разговаря с тях на централната улица „Богориди“. След обед Станков се срещна и с жителите на най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“.

„Основните притеснения на бургазлии са свързани с несигурността. Те усещат вече по джоба си инфлацията. Хората питат по какъв начин държавата да им помогне. Притесняват се от анонсираните високи цени от първи януари. Това не е типично, защото държавата винаги досега е взимала решение за измяна на цената на тока и топлинната енергия към средата на годината. Само в черезвичайни ситуации, каквато очевидно е в момента се решава да е от 1 януари“, отговори той на въпрос от „Черноморски фар“.

Според бившият заместник-министър решение на проблема със скъпия ток може да има, ако КЕВР приеме по-висока референта цена, фондът за енергийната система да дотира сметките на хората и бизнеса, за да се овладее положението.

„Държавата може да си позволи да поддържа стабилни цени на тока в рамките на една година. Ние вече сме част от европейския пазар, а той е част от свободния пазар. Когато има такива флуктулации ние трябва да се опитаме на държавно ниво с механизмите какъвто е фонда да държим, а не да променяме условията на играта. Тогава се разбива целия пазар. Фондът досега е събирал пари, следващата трябва да дава. Цената на тока имаше две ситуации, в които се промени. Първата беше през август и заради лошата комуникация с държавните дружества се създаде един изкуствен дефицит на пазара“, посочи кандидат-депутатът.

Станков е на мнение, че сме изтървали възможност, когато е имало голямо търсене в страните при Северно море.

„Огромното търсене не можахме да го наваксваме. Нашите централи стояха изключени вместо да работят и това високо търсене го изтървахме. Затова още август цената тръгна нагоре. След това вече се получи една паника заради цената на газта. Азиатските пазари се възстановиха много по-бързо. Получи се един недостиг на газ в Европа и изкуствено напрежение, от което самите производители на енергия се изплашиха и започнаха да продават ден за ден и да завишават цените. Крайният потребител в лицето на бизнеса и хората отнесоха тежкия шамар“, заяви той.

Ако това, което той предлага – фондът да покрива разликата в сметките за ток, то Станков е убеден, че най-късно до средата на годината пазарът ще се успокои и държавата ще може отново да функционира, както трябва.

Санирането е друга болна тема на много бургазлии, разказа още вторият в листата на ГЕРБ-СДС.

„Хората най-често питат кога ще продължи програмата. Оказа се, че голяма част от тях не са информирани, но аз ги разбирам. На 15 октомври служебното правителство внесе плана, но не излязоха да презентират какво има в него. А там става ясно, че еднофамилните сгради вече не са допустими по програмата, а многофамилните сгради, които са подали документи вече не важат и трябва да започват от начало. По време на ковид криза това е меко казано безхаберие. В Бургас са над 190 такива сгради, а в цялата област над 250. По-лошото е, че в новата документация трябва да имат енергиен паспорт, който би струвал между 1 и 2 лева на квадратен метър, технически паспорт на сградата, който струва между 3 и 4 лева на квадратен метър. Това означава всяко домакинство да плаща между 300 и 600 лева блокът да си подаде документите, като това спокойно можеше да се поеме от програмата. Казват, че при одобряване щели да ги възстановяват, ами поемете ги предварително. Какво правим ако парите не стигнат за всички с документи – едни хора ще са изхарчили пари за напред за документи, които да си държат просто“, подробно разясни той.

Иначе вълнението на хората той обясни като нормално тъй като много от тях са се убедили, че техните съседи в санирани блокове плащат 50%о по-малко сметки за ток.

„Т.е. ако са плащали преди по 200 лева, сега ще икономисат 100. А това са над 1000 лева спестени за година, които остават в семейния бюджет“, завърши Станков.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,