Неделя, 23 Яну 2022
    
Бизнес

Зърнопроизводители изреваха: Торовете поскъпнаха с 400% и ги няма

  24.10.2021 15:25  
Зърнопроизводители изреваха: Торовете поскъпнаха с 400% и ги няма

Дона МИТЕВА

За една година амониевият нитрат - тор, който използват зърнопроизводителите, е поскъпнал с 400%. Миналата година по това време е струвал 300 лева, сега се харчи за над 1200.

„Ако погледнем нещата в по-краткосрочен план и направим една ретроспекция за две седмици или три – амониевият нитрат в края на септември беше 850 лева, сега струва 1350 за тон. И това, което в момента заводът в Девня реализира като количества, са минимални“, казва зърнопроизводителят Илия Проданов, който е част от ръководството на НАЗ и председател на клон „Маркели“.

У нас има два завода, които произвеждат амониев нитрат – този в Девня и още един в Димитровград. За Девня се знае, че е договорил големи количества за Франция, затова няма достатъчно за вътрешния пазар. Вторият завод – този в Димитровград, в момента не работи. Под въпрос е кога ще отвори. Онези от земеделците, които са договорирали тор от там, чакат да видят как ще се развият събитията около доставките им.

Цената на карбамида в петък бе 1600, сега също върви нагоре. Този тор също е дефицитен. Очаква се кораб да влезе в пристанището, но не е ясно количеството дали не е продадено предварително. Цената също не е ясна.

„Много от колегите не успяха да се доберат до предсеитбен тор – азот, фосфор, калий, комбинирания тор. В края на юни, като за тази година цената бе по-нормална, но количествата малко и една част от колегите не сложиха на нивите. Това означава, че рано напролет трябва да се тори. Не купуват и сега, защото ако на тази цена си купиш всичкия тор, не знам на каква цена трябва да продаваш пшеницата“, казва Проданов.

Много от заводите за тор в Европа също са затворени, заради цената на газа. „80% от цената на нитрата се формира от цената на газа“, обяснява зърнопроизводителят критичната ситуация, предричайки тежка земеделска година.

 

Вариант да не се тори не съществува,

 

 защото означава срив в добивите 300% и оттам цената на пшеницата ще се увеличи драстично. Ако сега килограм хлебна пшеница струва 0.55 лв., другото лято ще е един лев.

На фона на поскъпването много земеделци продават вече фирмите си. „Колегите са притеснени от ситуацията и са намерили купувачи, които им дават изгодна цена и продават. Аз чух последните дни за три сделки“, дава пример.

Не само чрез торовете, цената на газа удря земеделците. Същото се случва и чрез препаратите. Част от тях правят опити да се запасят с такива, но на пазара и те са кът. В момента и те са дефицитни.

„Въпросът е да спасим тази стопанска година, защото ако всичко върви така и правим скъпо производство, и ако юни се срине цената на пшеницата на борсите – какво правим?“, рисува най-черния сценарий младият зърнопроизводител.

Цената на българската пшеница зависи от цената, която определят борсите във Франция и Унгария, и от производството в световен мащаб.

 

Дефицит има и при тракторите и резервните части.

 

 Ако производител иска да си купи добра марка машина, сега се чака около 8 месеца и тя пристига неокомплектована. „Машини няма, говоря за хубавите, водещи марки, но и при другите започва да се усеща дефицит. А като дойде тракторът, той е без навигация, без антена, без джипиес, само гумите дето не му липсват. И за тези неща се чака още месеци“, допълва фермерът и обяснява, че и гуми за комбайните в момента не се намират на пазара у нас. Всичко това е свързано с логистиката, с намалените производства на заводите, а към това косвено влияе и пандемията от COVID-19. Тепърва пандемията започва да се усеща и чрез икономиката – фалитите на определени производства.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Славко Матанович, биоенерготерапевт: Имам нужда да давам енергия на хората
  24.10.2021 18:01      

Славко Матанович е специалист – практик по биоенерготерапия и радиестезия. Запо