Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Общество

Междуведомствена среща в МВР във връзка с мерките за освобождаване на заседналия кораб

  30.09.2021 17:55  
Междуведомствена среща в МВР във връзка с мерките за освобождаване на заседналия кораб

Служебните министри на екологията, транспорта, земеделието и отбраната - Асен Личев, Георги Тодоров, проф. д-р Христо Бозуков, Георги Панайотов,  зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов участваха в работната среща в МВР, предаде Нова ТВ. Тя беше под председателството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Тема на експертната среща беше ситуацията със заседналия кораб с опасен товар край Камен бряг, съобщават от Министерството на външните работи. С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа в Добрич и бе изготвен план за действие.

Бяха набелязани и конкретни мерки за изпълнение - непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието;  при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението (което към 13.30 часа днес е било 4 бала на вълнението и вятъра) - предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.

Участниците обсъдиха и най-неотложните действия: укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската  вода в района.

На срещата беше съобщен и резултатът от предприетите вчера облитания на района с хеликоптер и наблюденията на заместник-командира на ВВС в търсене на възможност за разтоварване на кораба по въздух. Изводът на този етап е, че предвид скалистия релеф на брега подобен подход не е безопасен и рискован

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване.

Министърът на околната среда и водите съобщи, че дейността на ИА „Морска администрация“ е обект на прокуратурата.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ