Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Избори 2021

ЦИК поряза Васил Божков за изборите

  30.09.2021 13:58  
ЦИК поряза Васил Божков за изборите

ЦИК е отказала да регистрира за изборите на 14 ноември партия „Гражданска платформа Българско лято“. Това става ясно от решение на комисията, публикувано на сайта й.

Причината за отказа - към заявлението не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка, каквито са изискванията на Изборния кодекс. При приемането на документите им са дадени указания такова удостоверение да бъде приложено. До 17.00 в сряда, когато изтичаше крайният срок да подаване на документи в ЦИК от партиите и коалициите, такова бе е било внесено в комисията.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.  От него става ясно още, че "Българско лято" е подало документи за участие само за изборите за НС, но не и за президент.

По-късно самата формация даде да се разбере, че няма да се откажат и ще жалят решението на ЦИК пред съда. В поста си във фейсбук те посочват, че причината да нямат банкова сметка пък е решението на МС след санкциите по "Магнитски" и включването на "Българско лято" в списъка. Те определят това решение като незаконосъобразно, противоконституционно и дискриминационно. И питат: "Защото държавата, в лицето на служебните министри допусна явна и незаконна дискриминация спрямо Партията и всички наши съмишленици". Според тях съществуването им като политически субект всява страх сред новите, старите и “почтените” кандидати за депутати. Междувременно стана ясно, че близките дни политически съвет на "Българско лято" ще реши дали и как ще участва на предстоящите избори.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ