Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Мнения Общество

България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания

  30.09.2021 16:33  
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня

Янчо НИКОЛОВ

Бургас е  домакин на Десетия юбилеен конгрес по интервенционална кардиология. Десетки светила се включиха в обсъждане на наболели въпроси, около сърдечно съдовите заболявания, както и нововъведенията на съвременната медицина в тази област. Конгресът се провежда в хибриден вариант-присъствено и онлайн.

Първоначално конгресът е планувано да бъде отложен. Но в последствие се проведе „хибридно“.

„ Колегите кардиолози, трябва да бъдат запознати със съвременните методи за лечения на някои особено често срещани и коварни сърдечни заболявания, водещи често до летален край. Особено значение се отдава на овладяване съвременните методики за корекции на аортната и митрална клапи“, обясни за „Черноморски фар“ професор Иво Петров.

Професор д-р Иво Петров е доктор на медицинските науки. Един от най-големите специалист в областта  на ендоваскуларната терапия в България. Има три специалности -вътрешни болести, интервенционална кардиология  и  ангиология.  Проф. Иво Петров е първият инвазивен кардиолог в България, който имплантира ендопротеза при аортна аневризма и дисекация (вкл. за първи път в света при дете). Извършва първата процедура каротидно стентиране и тромбекстракция на съдове на мозъка за лечение на мозъчен инсулт. Пионер в международен мащаб е за имплантиране на бифуркационни стентове при сложна патология на артериите на сърцето. През 2018 г. извършва първата у нас операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална стеноза. Първи у нас е въвел в практиката извършване на ренална денервация при резистентна хипертония, както и ендоваскуларно лечение при хронична цереброспинална венозна недостатъчност, Мей-Търнър синдром, стенотична и аневризмална патология на коремната аорта.

Той е един от 40 лектори, които ще изнесат материали относно новостите в кардиологията. Още десет негови колеги от чужбина ще се включат онлайн.

„ Интернационалните кардиолози се нуждаят от тази конференция. На такъв тип събития се обменят информации относно нововъведения, както и се обсъждат ефективни методики за лечения“, уточнява професор Петров.

Кардиологът заяви, че България е на едно от първите места по смъртност от сърдечно съдови заболявания. Тенденцията те да се увеличават в страната, е голяма. Според него от една страна пациентите не си обръщат внимание и пристигат в болниците във вече тежко състояние.

„Ние правим усилия да ги спасим и успяваме в по- големия случай, но трябва да се действа адекватно. И от наша и от тяхна страна, но най-важно от страна на държавните институции. Нашите усилия са малко „пост фактум“, но правилно би било да има национална стратегия за превенция на тези заболявания. А то няма такава, поне адекватна“, убеден е специалистът.

Лекарят приканя институциите да последват примера на светилата в кардиологията, а и въобще на медиците, борещи се с коварните сърдечни болести:

„Вместо да се хвърлят да гасят пожара, без стратегия, да съсредоточат усилията в  мерки да се намалят заболяванията“.

Специалистът обяснява, че тясното сътрудничество с Европа води до много положителен ефект върху нашите специалисти  медицина.

„Благодарение на европейските ръководства, държавите в Европа са разработили и разработват отлични методики за лечение на сърдечно- съдовете заболявания. От тях можем да учим много. Нашите специалисти са добри, но нямаме добра стратегическа, национална, здравна политика“.

Професор Петров е категоричен, че от началото на Ковид пандемията драстично са се увеличили сърдечно съдовите заболявания. Той напомня, че най- уязвими са прекаралите Ковид-19 и тези които са с Ковид – 19.

„На конгресът сме акцентирали върху този проблем. Знаете, че Ковид заболяването дава най-тежки отражения на сърдечно съдовата система. Това заболяване чисто и просто я дестабилизира“, подчертава ученият.

Друг съществен проблем, според медикът,  е увеличените сърдечно съдови заболявания сред младите и подрастващите. Това се дължало най-вече на тютюнопушенето, използването на наркотици, алкохола, високия холестерол, заседналия начин на живот, липсата на движение, късно открит диабет.

 

 

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ