Вторник, 28 Дек 2021
    
Бургас Култура

Реставрират къщата на маестро Шагунов с 0,5 млн. лв

  29.09.2021 09:59  
Реставрират къщата на маестро Шагунов с 0,5 млн. лв

Ина ПЕТРОВА

До средата на октомври се очаква Министерството на културата да съгласува статута на помещенията в бъдещата къща-музей на композитора Георги Шагунов, съобщи главният архитект на Община Бургас Емил Бурулянов. След това ще може да се издаде разрешение за строителство и реално в началото на следващата година да започне и ремонтът.

Идеята домът на маестрото да стане културно средище е на сдружение „Общество за духовни изяви“. В момента къщата на улица „Филип Кутев“ се руши. Неправителствената организация отдавна мечтае тя да се превърне в Дом на музиката, тъй като Шагунов е ярък композитор, оставил ни в наследство множество музикални произведения, сред които и „Химна и независимостта“.

 „Има изготвен проект за реставрация на фасадите. Пратена е преписка в Министерството на културата относно статута на помещенията, защото от жилищни, те се превръщат в обществени. Като се върне съгласуването ще се издаде разрешение за строеж. Проектът е съгласуван с необходимите институции“, каза Бурулянов.

Изготвена е и количествено-стойностна сметка, която е заложена в бюджета  тази година, но заради довършването на процедурите се налага тя да бъде прехвърлена към бюджета за 2022 година. Индикативната стойност за предстоящия ремонт е половин милион лева. С тях трябва да се извърши  цялостна реставрация на партера и на първия етаж. Ще се ремонтират части от покрива, ще се смени дограмата и ще се оборудват някои от залите. Според главния архитект строителните дейности ще започнат в началото на следващата година и ще бъдат в рамките на шест месеца.

„Средствата ще са част от капиталовата програма. Смятам, че те ще са достатъчни, но така или иначе преди да издадем разрешение за строеж, сметката ще бъде актуализирана и увеличена“, посочи архитект Бурулянов. 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов