Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Созопол

До края на ноември! Жителите на созополски села ще получат дърва за огрев

  30.09.2021 17:13  
До края на ноември! Жителите на созополски села ще получат дърва за огрев

Силвия ШАТЪРОВА

До 30 ноември всички дърва, фактурирани до края на септември на жители на созополски села ще бъдат доставени, това заяви по време на общинска сесия инж. Михаил Желев, директор на Общинско предприятие „Озеляняване и гори“.

Още в точка питания се разбра, че дървата за новия отоплителен сезон ще са центъра на дебата. В началото съветникът Андреан Николов поска да разбере за доставката им преди началото на зимния сезон и най-вече защо са платени, а на доставени.

Към него се присъедини и Цветелин Георгиев и от там нататък  цялата сесия днес бе под мотото за дърва за огрев за наелението, прави ли някой ПР на гърба на проблемите с отоплението на хората и как се оценява и продава общинска дървесина, добита и на склад.

Лекция по лесовъдство и горско стопанство трябваше да изнася инж. Жеков, а кметът Янакиев лекция по икономика на дърводобива на общински горски фонд.

От думите на инж. Жеков стана ясно, че през летния сезон дърва не се доставят, населените места за доставка се делят на крайморски и странджански. До този момент са фактурирани  общо 5 500 кубика дървесина. „Не виждам проблем в снабдяването на населението“, заяви Жеков и допълни, че това е политическо говорене от страна съветници.

30 % от общия обем на  дърводобива се намаля  със заповед на министъра на земеделието и храните.
Всички заявени от кметовете на населени места желания за снабдяване на детски градини, сметства и ясли са удовлетворени заяви Жеков.

Ако евентуално дървата за огрев от общинската гора не стигнат,  ще се прибегне до снабдяване с дърва от Горските стопанства.

Проблемът в селата е, че дървата, които предлага общинското предприятие не се харесват от местните жители, защото не са трупни и са от габър и други дребни видове, а хората държат да са от дъб. Към това се добавя и друг проблем -кметовете отстъпват дърва на временно пребиващи жители, а не на местни.

Жители се оплакват и от скъпата доставка на дървата, това не зависи от нас, а от фирмите, които ги транспортират. „Ние такава дейност като община не осъществямаме“, заяви кметът Янакиев.

В страницата на Общинския съвет в интернет, докато течеше заседанието местни жители писаха, че преди две години  дървата са им били доставени едва в края на март, т.е. в края на отоплителния сезон.

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ