Събота, 11 Дек 2021
    
Бизнес

Дребен паламуд и сафрид пълнят мрежите на рибарите

  12.09.2021 14:39  
Дребен паламуд и сафрид пълнят мрежите на рибарите

Ина ПЕТРОВА

Пасажи на дребен паламуд зарадваха рибарите по Южното Черноморие. Първите екземпляри от деликатесната риба обикновено се появяват през септември. Едрите се чакат към края на месеца. В мрежите сега попада и сафрид. Заради бурните вълни през последните дни обаче лодките не влизат в морето. Прогнозите са за затопляне на времето и рибарите чакат с нетърпение да пуснат отново мрежи.

„Ловим дребен паламуд – циганка и сафрид. Като цяло паламудът ту го има, ту го няма. Кой се върне с две-три, кой с пет риби. Като се успокои морето ще видим, беше много бурно, Господ знае какво ще е след него“, казва Георги Томов, рибар от Лозенец.  Той е с над 25-годишен опит в морето, но не се наема да прогнозира какъв ще е сезонът за тях. „Има години паламудени, има сафридени, имало е години и една риба да не се завърта да я видим. Миналата година едрият паламуд дойде за 8-10 дена и си замина, докато друг път стои до декември. По-предишната година пък чернокоп имаше чак до 20 декември“, посочва рибарят. Казва, че няма твърда цикличност, както преди, и това имало връзка с настъпилите климатични промени. Все пак добавя, че се надяват на по-редовен сафрид.

„Дават го хубаво време занапред, ще излезем с лодките, ще пуснем чепарета, би трябвало и паламуда да е наедрял на 300-400 грама вече“, надява се Томов.

В Поморие също хващат малко сафрид и паламуд, но казват, че уловът на колегите им на юг е по-добър. „Паламудът е в ограничени количества, на юг има повече. Сафрид също има по малко“, казва Валентин Продромов. Той също е предпазлив в очакванията си занапред.

Цената на пресния сафрид и паламуд в момента е около 10 лв. за килограм. За толкова може да се вземе директно от пристанищата, където го продават рибарите.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
ГЕРБ обмисля вариант Петър Стоянов да е кандидат-президент
  12.09.2021 15:10      

"Не мисля, че Борисов ще е кандидат на ГЕРБ за президент. ГЕРБ ще издигне кандидат на базата