Събота, 25 Дек 2021
    
Култура Любопитно

Снимките на филма за Ботев приключиха със силно бургаско участие

  11.09.2021 18:05  
Снимките на филма за Ботев приключиха със силно бургаско участие

Намериха се необходимите средства за лентата на режисьора Максим Генчев

 

Георги РУСИНОВ

 

Снимките на филма за Ботев приключиха със силно бургаско участие. „Черноморски фар“ следи развитието на снимачния процес от заснемането на битката при Милин камък насам. Тогава участие като башибозук в битката с Ботевата чета взе и наш репортер. Бургаското участие обаче не свършва дотук. В самия Христо Ботев се превъплъти бургаският актьор Деян Жеков, чиято прилика с революционера е невероятна. Режисьорът Максим Генчев сподели пред наш репортер, че още като го е видял и си е казал, че ако е актьор, то това ще е човекът, който ще изиграе Христо Ботев.

Въпреки че е само на 26 години, възпитаникът на НАТФИЗ е показал огромен професионализъм и се е слял напълно с ролята на революционера. Зрители на снимачния процес разказват, че емоционалният и плътен глас на актьора, визуалната му прилика с Ботев и автентичната му игра по време на снимките на няколко пъти са предизвиквали сълзи в очите на страничните наблюдатели. Интересен подход на режисьора е да „вплете“ умело части от Ботевата проза и поезия във филмовия диалог. Така някои от по-младите зрители ще могат да се запознаят чрез филма за първи път с пламенното слово на великия български поет.

Кадър от филм "Ботев"

Финалните снимки на филма продължиха между 24 и 30 август на пет различни локации край Козлодуй, Калофер и местности в Централния Балкан. В рамките на почти една седмица в снимачни дни с продължителност от по 12 часа бяха заснети превземането на кораба „Радецки“, маршът на Ботевата чета между Дунав и Балкана, битката под връх Околчица и трагичната смърт на големия български революционер.

Както обаче споменахме, участието на бургазлии и хора от региона е силно в новата лента. Адвокатът от Бургас и бивш депутат от 45-ото Народно събрание Драгомир Ошавков се превъплъщава в ролята на Ботевия четник Давид Теодоров – реална историческа личност, един от високообразованите четници и член на щаба, загинал при битката на Милин камък. Ошавков получи реплики и участие в сцени от филма като превземането на кораба, преминаването през село Борован и битката при Милин камък.

Участие в баталните сцени като Ботев четник взе и общинският съветник от Средец Тодор Стаматов. Хоби на Тодор Стаматов е участието във възстановки, за които се е снабдил с исторически автентични униформи и оръжие. Роли във филмовата продукция получиха и кметът на Калофер Румен Стоянов, както и д-р Петър Чаушев от Варна.

Общинският съветник от Средец Тодор Стаматов (вляво) заедно с главния актьор Диян Жеков (вторият от ляво надясно) и Драгомир Ошавков (най-вдясно) по време на снимки в Калофер

Филмът е уникален и с това, че до настоящия момент беше изцяло финансиран чрез дарения на патриотично настроени българи. Масовите сцени във филма бяха заснети с доброволния труд на  стотици статисти - членове на клубове за исторически възстановки, дошли от всички краища на страната. Режисьорът на филма Максим Генчев показва уважения към историческите факти и при изготвянето на сценария на филма се е придържал изцяло към историческите събития, така, както са описани от Захари Стоянов в  неговата книга „Христо Ботйов. Опит за биография“.

Кадър от филм "Ботев"

„Българската кинематография има богат и запомнящ се опит с исторически филми от този период, но в последните 30 години тази тематика беше или съзнателно пренебрегвана, или стана плод за упражнения на режисьори, повлияни от крайно либерални доктрини. Държавата до настоящия момент показваше странна незаинтересованост към филмови проекти, засягащи периода на национално-революционните борби в България. Трябва да отбележим, че обществената телевизия в лицето на БНТ има специално предвидена в правилника си възможност да финансира филмови проекти, свързани с национални прояви и чествания на събития и бележити дейци, но досега не показваше никакво желание да помогне на реализацията на филма за Ботев. От своя страна, известният с острия си език Максим Генчев не пестеше критики към сегашното ръководство на БНТ и често критикуваше директора на телевизията Емил Кошлуков. Затова решението на БНТ да стане ко-продуцент на филма и да предостави остатъка от нужните средства за довършването на продукцията дойде като голяма изненада“, обясни пред репортер на „Черноморски фар“ адвокат Драгомир Ошавков.

Друг важен жест, който филмът получи от страна на държавата е предоставянето от страна на министъра на културата проф. Велислав Минеков кораба-музей „Радецки“ за нуждите на снимките.

Превземането на „Радецки“

И в предишния материал разказахме как адвокат Драгомир Ошавков смени амплоато и влезе в ролята на Ботев четник. Той и Максим Генчев бяха изненадите в 45-ото Народно събрание, които успяха да влязат в Парламента благодарение на метода Херман-Ниймайер, познат още като метода на най-големия остатък. Така Ошавков от Бургас и Генчев от Кърджали получиха мандати при преразпределението на изборния резултат на тогавашната коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. В парламента двамата набързо завързват приятелство, а Генчев кани Ошавков на снимките, като му заявява, че има специфична за киното физиономия.

За така заснетия „суров“ материал предстои постпродукцията – избор, редакция и монтаж на кадрите, добавянето на звук и специални ефекти. От екипа на филма се надяват продукцията да бъде окончателно готова за разпространение по кината до 3 март - националният празник на България.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може