Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Несебър

Ремонтират Етнографския музей в Несебър по проект

  30.08.2021 11:36  
Ремонтират Етнографския музей в Несебър по проект

Община Несебър кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по Програма „Културно предприемачество, наследство  и сътрудничество“ за изпълнението на проект „Ревитализирани пространства в световната културна ценност Старинен град Несебър – Етнографски музей“. Проектът предвижда обновяване пространствата на музея, помещаващ се в къщата на Москояни - типична архитектура за Черноморието от късния период на Възраждането, и създаване на постоянна изложба чрез иновативни средства. Целта е удовлетворяване на потребността от подобряване представянето на културното наследство и насърчаване на културното предприемачество в Несебър.

В рамките на проекта ще бъде извършен ремонт на сградата – реставрация и ремонт на врати и прозорци, ремонт на покрив, подове, стени, инсталации, с цел внасяне на качествено подобрение в  експозиционните пространства на музея и разширяването им чрез обновяване на неизползваеми до момента помещения, позволяващи развитието на допълнителни услуги и културни продукти. Ще бъде доставено специализирано оборудване и други елементи, допринасящи за развитие и привличане на нови публики – въвеждане на интерактивни дейности, осигуряване на по-голяма видимост, двупосочно взаимодействие между посетителя и музейния експонат чрез аудио, видео, виртуална реалност и др.

След ревитализиране на музейните пространства ще бъде създадена и изложена по нов начин постоянна етнографска експозиция, която чрез въведените иновативни технологии ще привлича разнообразна публика.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ