Събота, 13 Nov 2021
    
Бизнес

Безумно скъпият ток изправи бизнеса на нокти – искат оставки и готвят протести

  15.08.2021 14:14  
Безумно скъпият ток изправи бизнеса на нокти – искат оставки и готвят протести

От началото на месеца България плаща  най-висока цена в целия ЕС

 

От началото на месеца България е страната с най-скъп ток в целия ЕС. Това предизвиква огромни притеснения у бизнеса. Налага се  големи предприятия да намаляват мощности и да съкращават продукцията си, за да не стигнат до състояние на фалит.

Преди дни средната цена, без ДДС, бе 285.10 лева за мегаватчас. Това показваха данните от търговията на Българската независима енергийна борса при пазарен сегмент „Ден напред“.

Средната цена на пиковата енергия (9.00-20.00 ч.) e 328.76 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия (1.00-8.00 ч.; 21.00-24.00 ч.) е изтъргувана при средна цена 241.44 лв. за мегаватчас.
Най-ниската цена в рамките на сесията за 10 август, при утрешен ден на доставка, е 157.39 лв. за мегаватчас, достигната за 2.00 - 3.00 часа, а най-високата е 391.17 лв. за мегаватчас - за 19.00 - 20.00 часа.

Данните от БНЕБ показват, че са продадени общо 70 513.00 мегаватчаса електроенергия.
Енергийната борса затвори вчера при средна цена 265.00 лв. за мегаватчас.
В пазарния сегмент „В рамките на деня" за днес, 10 август, БНЕБ отчита до момента общ търгуван обем от 1 964.10 MWh. Среднопретеглената дневна цена е 249.73 лева (без ДДС) за мегаватчас.

Продължаващото от 1 август недоволство ескалира в официално искане на оставки в енергетиката от страна на българските работодатели. След среща с премиера Стефан Янев, работодателите настояха от постовете си да се оттеглят министърът на енергетиката, ръководствата на БЕХ и на държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“. Причината – високите цени на борсовия ток.

Бизнесът и властта не се разбраха за цената на борсовия ток. Според работодателите управлението в енергетиката трябва да бъде сменено с добросъвестни хора. От там заявиха, че са готови и на протести. В отговор на това енергийният министър Андрей Живков каза, че проблемите в сектора са трупани от години.

Бизнесът не отстъпи и поиска оставките на всички ръководители в държавната енергетика.

„От началото на месеца цената на електроенергията в България е най-висока в целия Европейски съюз. Според нас причината за това е зловредното, некомпетентно управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата в България и в полза на определени лица. Искаме оставката на ръководството на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ „Марица изток 2“, заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Той алармира, че Българският енергиен холдинг има монопол на борсата, а цената на мегаватчас през миналата седмица е достигнала невижданите почти 500 лв. или с близо 70% отгоре на средноевропейската цена.

„Искаме анализ на поведението на ЕСО и НЕК. След него е логично ръководствата им също да подадат оставки“, каза още той и добави, че работодателите са в протестна готовност.

Според Велев хората в управлението на енергетиката трябва да бъдат сменени с „добросъвестни, а не с такива, които извличат полза на гърба на домакинствата и на работещите“. Велев коментира и че за първите 10 дни на август цената на тока е със 73% по-висока от тази в Германия, където българската индустрия и икономика изнася продукция за над 9 млрд. лв. 

„Работодателите показаха много добро познание в сферата на енергетиката. Преди месец и половина проведохме среща с представители на индустрията. Темата беше дали да включваме ТЕЦ „Марица изток 2”, или не. Тяхната теза беше, че не трябва да се включва. Нашият екип, когато подписваше заповедта за тези 1 млн. мегаватчаса за ТЕЦ-а, се ангажира с това той да не остане само с тези мегаватчаса, а да направим така, че при всяка възможна ситуацията ТЕЦ-ът да може да предлага ликвидност на пазара. В развитието на пазара от последните две седмици направихме всичко възможно и ТЕЦ „Марица изток 2” да работи така, както никога не е работил”, обясни министърът на енергетиката Андрей Живков и добави, че са включени 5 блока от общо 8, като три от тях са в различни планови ремонти.

Той добави, че министерството прави всичко възможно, за да накара енергийните дружества да работят по подходящ начин, така че тази криза да бъде овладяна.

Впоследствие работодателските организации обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР за високата цена на тока.

 

Очаквайте мнение на хотелиери за поскъпването на тока!


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Мариана ПОПОВА: Нямам самочувствие на голяма звезда, но съм професионалист, който знае какво прави на сцената
  11.08.2021 15:30      

Ще предложа на бургаската публика един много откровен, интимен и емоционален концерт