Вторник, 09 Nov 2021
    
Култура Мнения

Мариана ПОПОВА: Нямам самочувствие на голяма звезда, но съм професионалист, който знае какво прави на сцената

  11.08.2021 15:30  
Мариана ПОПОВА: Нямам самочувствие на голяма звезда, но съм професионалист, който знае какво прави на сцената

Ще предложа на бургаската публика един много откровен, интимен и емоционален концерт

 

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

 

Певицата Мариана Попова излиза за голям концерт в  Летния театър на Бургас съвместно с оркестъра на Бургаската опера тази събота - 14.08.2021 година. За първи път тя прави подобна изява, като в Бургас меломаните могат да се чуят всички нейни песни. Концертът се казва „Истина“, също както и новият й диск, който ще бъде разпространяван пред Летния театър. Специално за „Черноморски фар“ певицата сподели, че никога не е правила подобен концерт, това е предизвикателство за нея. В него освен нейни песни може да се чуе любимото й португалско фадо, песни на АББА и Адел, няма как да не прозвучи и песента, донесла й известност след Евровизия - „Let me cry“.

- Здравейте, за какъв концерт в Бургас се подготвя Мариана Попова?

- Това ще е един много откровен, интимен концерт, емоционален. Ще има и една по-весела част. Опитала съм се да го изградя като картини и емоционални моменти, като събирателен образ за последните пет години, в които не съм издавала албум. Те са песни сирачета, които се бутаха в пространството и реших да си ги събера в един проект и да ги облека с един симфоничен оркестър в лицето на Бургаска опера.

В средата на лятото  гъмжи от културни събития, дори на моменти се усеща, че има пренасищане, с какво ще провокирате зрителя или слушателя да дойде на Вашия концерт?

- За мен това за пореден път  показва липса на стратегия и в изкуството и в политиката, липса на мислещи хора, които не прецениха добре ситуацията. Можеха да поразредят събитията, но ден година храни и всички искат да се представят, отделно учрежденията искат да печелят. Всеки иска да печели, от това губи артистичният продукт. Крайната цел не може да бъде постигната, защото говорим за човешки потенциал и човешки същества и когато им поставиш свръхчовешки задачи, обикновено се случват полуистински неща. Много е трудно за моята „Истина“ през този период, но аз разчитам през годините на хората, които са ме обикнали заради това, което съм и заради музиката, която правя. Затова се радвам, че  имам твърда фенска маса, която ме следва още от „Коко-мания“ - първата група, с която съм работила. Хората оценяват истинския, живия артист, който знае какво прави на сцената. Аз нямам самочувствие на голяма звезда, но имам самочувствието на добър професионалист и човек, който знае какво прави на сцената и защо го прави. Силните  ми послания, истинската музика и феновете, в които никога не съм се съмнявала, са основните ми козове за този концерт, както и Богородица, която ще помага.

- Концертът в Бургас ли е подаръкът за именния Ви ден?

Това е най-добрият вариант да отпразнувам именния си ден, последния си албум издадох на рождения си ден. За мен най-големия подарък за празник е един човек да се чувства реализиран и щастлив.

-Все повече наблюдаваме съвместни изяви на изпълнители с  филхармонични оркестри. Това мода ли е?


За мен това е висока топка, да застанеш със симфоничен оркестър - или трябва да си много талантлив и спокоен, или трябва да си много арогантен. Арогантност, в смисъл на това, че някои хора се заблуждават, че притежават талант, но не го имат. Това  не го казвам като хейтър, който сочи с пръст - кой може и кой не. Толкова ми е колоритно, че на моменти ми е смешно, дори нелепо. Тук отново се връщаме към ръководните лица, които трябва много внимателно и с високо ниво на хигиена да подбират, защото някои неща звучат смешно. Щастлива съм, че съм виждала Орлин Горанов и Марги Хранова с проект за филмова музика, направено е елегантно.  Глупаво е да си закачиш значката „симфоничен“ оркестър и да кажеш, че си голям певец и артист, не е добре. 


Пазарът ли ще ги отсее, или не?

Пазар няма, а критерият на публиката е отдавна занижен и това си личи и в политическите избори. Няма какво да очакваме, качествената хубава БГ-музика е избутана в ъгъла и за сметка на нея се случват нелепи неща, такива, които в реалния свят не биха могли да се случат по никакъв повод. Тук имаме масова продукция, която е сравнявам с фабриките в Плевен за шиене на дрехи на ишлеме. Малко забравяме, че става въпрос за изкуство. Когато политиците успокоят хората на изкуството, тогава ще могат да правят качествени продукти  и да не правят компромиси. Сега всички правят компромиси, за да оцеляват. Единственият човек, който си е извоювал правото и не прави компромиси е Лили Иванова. Единственият артист, който не прави компромиси е тя.
Закон за меценатството трябва да се случи, за да върви това изкуство нанякъде, ако аз изскоча с едни страхотни спонсори, музикантите от Операта ще бъдат с премии, ще има друго предложение към музицирането. Да накараш ти една неспокойна душа, която се чуди утре как ще си купи хляб да прави изкуства, това е нелепо, както и да се пазариш ти като артист за бензина.

 

 


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Мариана ПОПОВА: Нямам самочувствие на голяма звезда, но съм професионалист, който знае какво прави на сцената
  11.08.2021 15:30      

Ще предложа на бургаската публика един много откровен, интимен и емоционален концерт