Вторник, 09 Nov 2021
    
Любопитно

ООН бие тревога: Код червен за глобално затопляне

  10.08.2021 10:32  
 ООН бие тревога: Код червен за глобално затопляне

Нетипични дори за лятото горещини, пожари последвани от внезапни валежи причиняващи бурни наводнения.

Това е картината, която ни очаква следващите десетилетия.Светът е в код Червен!

ООН би безпрецедентна аларма за изменение на климата.

„А най-лошото предстои,“ се казва в него.

Най-лошото предстои, а цената ще плащаме не само ние, но и нашите деца и внуци, започва доклада на Междуправителствената група по изменение на климата IPCC на ООН.

„Много ефекти от глобалното затопляне, особено тези, засягащи океаните и полярните зони, "са необратими за следващите десетилетия, векове или хилядолетия,“ предупреждава докладът.

Според специалистите се  предвижда , че морското равнище неизбежно ще продължи да се повишава, включително 28 и 55 сантиметра до края на века в сравнение с настоящите нива.

В дългосрочен план морското равнище ще се повиши между два и три метра през следващите 2000 години, ако глобалното затопляне остане на 1,5 градуса, както е предложено от Парижкото споразумение, но може да надхвърли 20 метра с покачване от 5 градуса. Последното предположение на експертите, е най- лошия вариант, но и най-вероятния.

 Новият документ на IPCC, който анализира последиците от изменението на климата върху планетата от 1988 г., също така показва, че планинските и полюсните ледници ще продължат да се топят в продължение на десетилетия или дори векове, явление, по -силно изразено в северното полукълбо, отколкото в южното.

Новият доклад е „червен код за човечеството“, призна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, за когото причините са масовата употреба на изкопаеми горива, а тяхната експлоатация води до последици, които  неименуемо ще  унищожат нашата планета.

Планетата ще преживее "безпрецедентно" увеличение на екстремни метеорологични явления, като топлинни вълни, суши, бури и наводнения, дори ако глобалното затопляне да  бъде ограничено до +1,5 градуса по Целзий, посочват учените.

„Ще преживеем безпрецедентни събития, независимо от техния мащаб, честота, време или местоположение“, отбелязват експертите, предупреждавайки, че някои от тези явления могат да възникнат едновременно.

Британското правителство, което ще бъде домакин на следващата среща COP26, призова за спешни глобални действия, "защото" човешката дейност уврежда планетата с тревожна скорост.“

 „Ясно е, че следващото десетилетие ще бъде от решаващо значение за осигуряване на бъдещето на нашите планета ", предупреди английският премиер Борис Джонсън ." Надявам се, че докладът на IPCC е сигнал за събуждане за света да действа сега, преди да се срещнем в Глазгоу през ноември за решаващата среща на върха на СОР- 26,“ добави той.

 Но според президента на Световната конференция на ООН (COP26), Алок Шарма „не можем да си позволим да чакаме две, пет или 10 години:

„Това е моментът, или действаме сега, или няма да имаме повече време“.

За вицепрезидента на ЕС, отговарящ за действията по климата Франс Тимерман, още има време за предотвратяване на неконтролираните промени в климата.

 „Но само ако светът разработи политика с нулеви въглеродни емисии, само ако действаме решително сега и всички действаме заедно."

Рецептата за връщане на термометъра в равновесие, е да се намалят наполовина емисиите на парникови газове до 2030 г., и  да бъдат доведени до нула до 2050 г.

Ако не обърнем курса, посочват учените, можем да достигнем 3 градуса през 2030 г. и на 2100 градуса. До 5.

 234 учени от 195 държави са работили върху публикацията, като са се срещнали от 26 юли при закрити врати и на практика са разглеждали ред по ред, дума по дума, прогнозите на експертите на ООН по климата.

Всичко това, докато природните бедствия следват едно след друго по целия свят, от наводнения в Германия и Китай до огромни пожари в Европа и Северна Америка.

Един от централните въпроси ще бъде способността на света да ограничи глобалното затопляне до + 1,5 ° C в сравнение с прединдустриалната епоха, идеалната цел на Парижкото споразумение.

 

 

 


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Яна ВЪЛЧЕВА - поетеса: Аз съм бургаско момиче което твори за Бургас
  07.08.2021 18:27      

Поетите не бива да мечтаят за сцени или да ги търсят, а да творят там, където е най-т