Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Бургас

Рибарите в Сарафово станаха модерни, поискаха по-високи цени за лодкостоянката

  10.08.2021 08:21  
Рибарите в Сарафово станаха модерни, поискаха по-високи цени за лодкостоянката

Георги РУСИНОВ

 

Рибарите в бургаския квартал „Сарафово“ искат актуализация на цените на лодкостоянката. В писмо до Общински съвет – Бургас те пишат, че към момента в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, годишната тарифа за корабно място за риболовен кораб/лодка с дължина до 10 метра и членуваща в рибарското сдружение „Сарафово“ е в размер на 200 лева.

„С развитието на инфраструктурата, изграждането на модерно пристанище в квартал „Сарафово“, се възроди рибарската професия. Закономерно започна и модернизацията на рибарските лодки. За да бъдат конкурентни спрямо по-големите рибарски общности от съседните населени места, сарафовските рибари започнаха да модернизират плавателните си съдове. За последните шест години значително се увеличи капацитетът, големината и мощността на задвижващите агрегати на „риболовния ни флот“. В тази връзка, наличието само на един размер такса от 200 лева, при ограничения размер, по-малък от 10 метра и двигатели с мощност до 80 конски сили за бордови и до 50 конски сили за извънбордови, към настоящия момент е вече морално остаряла“, пишат рибарите.

Затова те предлагат наредбата в тази й част да се измени с две промени. Тарифата от 200 лева на година остава за плавателните съдове, отговарящи на характеристиките. 350 лева да плащат собствениците на лодки с размер от 10 до 12 метра и бордови двигатели до 100 конски сили, извънбордови до 60 конски сили. 500 лева на година пък е предложението на рибарите за лодките с размер от 12 до 15 метра и бордови двигател до 150 конски сили, извънбордови до 100 конски сили. Във всяка една от услугите е упоменато още, че собствениците им трябва да притежават валидно разрешително за стопански риболов за съответната година и да е член на рибарско сдружение „Сарафово“.

Общински съвет – Бургас ще разгледа предложението на сарафовци в заседанията на постоянните комисии, за да прецени ще бъде ли допуснато за гласуване на сесията на местния парламент.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ