Неделя, 26 Дек 2021
    
Бургас

Жечо Станков, депутат: Паспортизацията трябва да се случва плавно, с приемственост и без да товарим гражданите финансово

  31.07.2021 15:32  
Жечо Станков, депутат: Паспортизацията трябва да се случва плавно, с приемственост и без да товарим гражданите финансово

Наш репортер взе мнението на бившия заместник-министър по енергетиката и настоящ депутат в 46-то Народно събрание Жечо Станков за проекта за промяна в наредбата за техническите паспорти. Той смята, че е крайно време да се излезе от рамката гражданите да бъдат натискани за паспортизация в определен срок.

„Не е точно сега моментът, когато хората са обременени от ковид кризата - социално и психологически, да се напира в тази посока. Паспортизацията трябва да се случва плавно, без да товарим гражданите финансово и да има достатъчно обществена приемственост. Вече четири пъти се отлага срокът. Сега новата наредба ще се обсъжда до 2 август. Добре е, че за сградите публична държавна и публична общинска собственост срокът се измества до 2032 г. По-важното е, че от тук нататък за всеки гражданин няма да има краен срок, в който ще трябва да има паспорт на сградата, в която живее. Такъв ще е задължителен, ако се извършват СМР в нея, които изискват строително разрешение, както и когато се извършват СМР по основата на сградата“, каза той.

Според него с обновяването на сградите и подобряването на енергийната им ефективност ще се случва и процесът с паспортизацията. Тя обаче не трябва да е за сметка на хората, смята депутатът.

„Стратегията за обновяване на жилищните и нежилищните сгради, която аз изпратих като заместник-министър в Брюксел казва, че до определена година трябва да обновим определен процент от сградите. Именно желанието ни бе като се случва обновяването на тези сгради, да им се издават и технически паспорти, а гражданите да не заплащат нищо. От новите промени в проекта, които са направили колегите по време на служебното правителство се вижда, че се опитват да натискат в посока гражданите за дофинансиране от тяхна страна. Казва се, че на по-късен етап след като се санира сградата, програмата ще може да ги поеме, но само на тези, които са се класирали. А на чакащите кой ще поеме разходите?“, заяви Станков.

Една от идеите, която ГЕРБ са имали в програмата си е била за създаването на фонд, от който ще може да се финансира за сметка на държавата всяко едно сдружение на етажната собственост, което поиска да си изкара технически паспорт за сградата.

„Ние не сме се отказали от това и ще опитаме да прокараме тази наша идея. В крайна сметка, безспорно паспортизацията на сграда не е лошо нещо. Всеки един жител в нея ще може да знае колко качествена и колко живот има още електроинсталацията. Вие като отразявате някакъв запален дом и се казва, че причина за пожара е късо съединение, не си представяйте, че това е станало, защото някой си е включил някакъв уред, а просто защото мрежата е остаряла и в самите стени се създава проблем. По същия начин е и въпросът с ВиК и техните инсталации“, поясни Станков.

С така предложения срок за обществените сгради, депутатът е сигурен, че като държава ще се справим навреме.

„Европа ще започне да насочва средства за подобряването на енергийната ефективност на публичните сгради. Според мен срокът, който е заложен в проекта от МРРБ е съобразен със срока, който Европа ще подпомага финансово такива проекти. Чисто икономически ще си струва общините да продължат да кандидатстват по такива програми, тъй като вече обясних, че ще може да се издават и техническите паспорти на сградите“, добави той.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п