Неделя, 26 Дек 2021
    
Бизнес

В деня на туризма!Труден и динамичен сезон отчетоха от бранша

  27.09.2021 09:49  
В деня на туризма!Труден и динамичен сезон отчетоха от бранша

Труден, динамичен и напрегнат сезон изпращат браншовиците от туризма. Така го определиха те по време на среща с министъра на туризма Стела Балтова в Бургас по време на Петата среща на работещите в сферата на туризма от Южното Черноморие и Странджа.

Министър Балтова отчете положителна тенденция и за началото на септември. „По данни на ЕСТИ от началото на май до края на август броят на туристите у нас наближава 3,8  и надхвърля 70% ръст спрямо миналото лято. За първата половина на месец септември 2021 година се наблюдава сериозен ръст на туристи от Германия - над 3 пъти, от Полша - над 40%, от Чехия - над 70% спрямо същия период на миналата година, има завръщане на интереса и на руските туристи“, съобщи служебният министър.

Въпреки цифрите, които показват 70% ръст спрямо 2020 година и възраждане на сектора, за които говори туристическото министерство, от бранша не са доволни и не са съгласни само цифрите да са водещи.

2021 е била година на индивидуалния турист, а голяма част от хотелите разчитат на организирани туристи, България е страна, която е градила години наред имиджа си върху основа на масовия морски туризъм, който вече не се случва в години след пандемия. „Уийкенд-туристите не са добре за хотелиерите, 65% тази година бяха индивидуални туристи, а сигурността на собствениците идва от организираните туристи. Те дават възможност за инвестиции в бранша“, заяви туроператорът Иван Кирязов и отново напомни за проблема с визите на страните от Украйна и Русия.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п