Събота, 25 Дек 2021
    
Общество

Започна ли бизнесът да си „отглежда“ кадри

  26.09.2021 14:19  
 Започна ли бизнесът да  си „отглежда“ кадри

Над 11600 ученици отиват на практика в реална . От тях 2530 ще участват в занятия от приоритетни направления.Това е новото решение на МОН, съгласувано с представители на бизнеса и науката.

Много от практикантите ще бъдат насочени в производства като строителство, електроника, електротехника, енергетика, транспортни услуги и други. С тяхното обучение ще се заемат 340 учители и представители на науката и бизнеса. Програмата е по новия проект на Министерството на образованието и науката под название „Ученически практики 2“.

В него ще могат да участват всички ученици навършили 16 годишна възраст, които учат в гимназии и паралелки с професионална подготовка. Проектът предвижда създаването на 344 учебни фирми, учебни компании в първи и втори гимназиален етап. Учениците ще се обучават със специални софтуерни програми. В учебно тренировъчните фирми, ще има представители на бизнеса и науката, които ще обучават бъдещите си кадри.

Самият проект е на стойност 10553013 лева  е с продължителност 29 месеца. Дейностите се финансират по оперативна програма „Наука и образование на интелигентния растеж“.

Проектът предвижда засилване на практическите умения на учениците, като засили и взаимоотношенията и сътрудничеството между училищата, работодателите и научните среди.

Проектът имаше своя първа фаза - „Ученически практики 1“. Той премина успешно, като в него участваха 78 училища и 250 предприятия. Над 8350 ученици подобриха практическите си умения в работна среда, а от друга страна това засили интереса към професионалните паралелки и много от техните специалности.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може