Вторник, 28 Дек 2021
    
Избори 2021 Мнения

Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната

  27.09.2021 09:18  
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната

Силвия ШАТЪРОВА

Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, писна ли му от политически схеми и сметки ще стане ясно тогава.
46-ят парламент забуксува още с конституирането си, почти всички партии се обявиха в опозиция и бе ясно, че се тръгва отново към предсрочен вот. Партиите на промяната така и не се разбраха кой да води бащина дружина и не направиха нищо смислено и в политическата ниша се появи новият политически проект ПП „Продължаваме промяна“ на двамата служебни министри. Те имат профила на нещо познато – като министрите на царя - умни, приветливи, образовани в чужди университети,  красиви, говорещи възпитано и харесвани на Запад. Далеч нямат нищо общо с ИТН и словото на сценаристите и балканските им нрави.

Дали ще са символ на промяна или подмяна, гласоподавателите ще разберат след време. Засега имат само добри намерения.

Изненадващо за някои, за други - не, бургаската партия „СЕК“ им стана един от мандатоносителите и тук казваме край на мислите, че двамата харвърдски възпитаници нямат нищо общо с президента, както твърдят.
Още през лятото едно от водещите лица  на СЕК в Бургас - Константин Бачийски  се появи изненадващо при посещението на президента Румен Радев в региона. Пристигна  на Гъбката в Морската градина, където се разхождаше държавният глава, придружи го до Созопол за празника на града.
В края на август спешно в Бургас  пристигна Кирил Петков, за да инспектира бившето летище в Равнец и да се запознае с проекта за индустриоална зона. Визита на пръв поглед почти безидейна, защото  подобен проект може да се разясни в телефонен разговор, по електронна поща  или на среща в Министерство на икономиката. Още тогава на мнозина им светна лампата, въпреки че Петков се кълнеше, че е рано да мисли за самостоятелни проекти.

През миналата седмица председателят на СЕК досега Георги Манев изненадващо каза, че къса с политиката и оставя всичко в ръцете на заместника си Бачийски. Така пътят за подписването на споразумение бе трасиран. Публична тайна е, че Байчиски  и Манев имат различни възгледи за партията и как да се развива тя, докато  Манев е човек, лавиращ и обичащ споразуменията с не една власт, то Бачийски е по-ортодоксален. Манев е човек от миналото, бил е в не една и две коалиции, името му е свързано с няколко скандални сделки с имоти в Бургас. Така неговото лице не може да бъде носител на промяната. За разлика от него, Бачийски има това самочувствие, казва, че може да оглави дори комисията „Росенец“, защото досега тя нищо не е свършила, че не влиза в колаборации и съглашателства. „Нямаме очаквания  за постове, защото за мен и колегите ми политиката е инструмент за разрешаване на обществени проблеми, за работа в полза на обществото, а не професия. Единственото ни изискване беше да участваме във взимането на решения и да не правим компромиси с принципите си и морала си“, написа той.

 По време на пресконференцията пред медиите Георги Манев заяви, че с него не са водени преговори за мандатоносител, два дни по-късно споразумението вече бе факт. Това разгневи бургаските журналисти, които  очакваха да произведат новина  край морето, а не тя да дойде от софийска централа.

На новата формация социолозите дават между 8 и 10% . Още преди да е заявила участие тя във вота. Случайно или не, още в средата на лятото се появи и фейбук група „Аз подкрепям Кирил Петков за министър- председател“, не е ясно дали тези проценти ще се задържат когато се появят и лицата в листите на новата партия обаче.

 

Щета от появата на новия субект ще има за всички останали

 

Защото освен електорат, новите ще дърпат кандидат-депутати и от други листи, или пък те сами ще търсят изява в модната формация. Най-вероятно познавайки българските политически нрави, сега ще има твърде много лица, които  ще припознаят промяната.

В листата тук, освен Бачийски, за когото сигурно вече е дошло времето да става депутат (на предходните избори Георги Манев заяви, че все още му е рано да става такъв) може  да се появи зам. областният управител Асен Бонджев. За него е ясно, че има профил, за какъвто говорят двамата водачи  на новата партия, има дипломи, образован, начетен и бивш протестиращ от миналото лято.

Най-треперещи са от ИТН, където сигурно ще има отлив от разочаровани активисти, които ще тръгнат с новата формация.

БСП също трябва да се притеснява за по-младите си кадри, които ако не видят реализация в левицата и предни места в листите, може и да отскочат при „Промяната“.

Другите две партии от антистатуквото - „Изправи се! Ние идваме“ и „Демократична България“ са сред големите губещи. Според социологията първите може и да не успеят да прескочат бариерата, а вторите се сриват драстично, защото двамата, Петков и Василев, са техни хора.

„Възраждане“ е другата формация, която до появата на „Продължаваме промяната“ се виждаше в парламента. Все по-усилено се заговори, че ще търсят коалиция за вота през ноември.

Засега ситуацията работи за ГЕРБ, които покачват проценти и одобрение и там ще е лесно да се редят листи, но пък ще им е трудно да съставят правителство в следващото 47-о Народно събрание,  чийто хоризонт ще е до пролетта, прогнозират анализатори.

И докато сега пресмятаме кой колко ще спечели, кой ще може да състави правителство, част от проблемите, пред които ще се изправи, вече са ясни. Знае се, че ще има поскъпване на цените на природния газ и респективно на тока, парното, всякакви продукти от първа необходимост. Всичко това може да доведе до инфлация. Също така и ситуацията с COVID не е овладяна.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов