Петък, 22 Oct 2021
    
Бургас

Вече ще е ясно кой е живял в една от най-красивите къщи по „Фердинандова“

  23.07.2021 15:40  
Вече ще е ясно кой е живял в една от най-красивите къщи по „Фердинандова“

Бургаски ветеран, кмет и почетен гражданин ще получи паметна плоча на родния си дом

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургаският ветеран, кмет и почетен гражданин Никола Николов ще получи паметна плоча на родната си къща в морския град. Председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова и председателят на Културната комисия Веселин Пренеров са входирали докладна записка.

Искането е отправено от Ася Лазарова Бороджиева – председател на Общински и Областен съвет на Съюза на ветераните от войните на България, по предложение от академик Никола Съботинов, внук на Никола Димитров Николов, като отзвук от честванията на 130-годишнината от създаването на 24-ти пехотен Черноморски полк.

Офицер Никола (Нико) Димитров Николов е един от командирите в 24-ти пехотен Черноморски полк по време на Балканската и Междусъюзническата войни 1912-1913 г., участва и в Първата световна война; активен общественик е в Бургас през първата половина на 20 век – земеделски лидер, кмет на община Бургас (1921-1923 г.) и заместник-кмет от 1934 г. Той има и признанието „Почетен гражданин“ на Бургас.

Съгласно представеното идейно решение се предвижда размерът на паметната плоча да е 50/50 см, при вътрешна част 50/38,8 см и да бъде изработена от месинг. Проектирането, изработката и монтажът на плочата ще бъдат със собствени средства.

Преди седмица се проведе заседание на Сборна комисия по чл. 11 от Правилника за реда за изграждане, поставяне, преместване и премахване на паметници, монументи, паметни плочи и други на територията на община Бургас, на което членовете установиха, че са налице изискуемите документи и подкрепиха искането за поставяне на паметна плоча.

На сесията на Общински съвет – Бургас общинските съветници трябва да гласуват дали ще разрешат да се постави паметната плоча на фасадата на фамилната къща на Николов. Тя се намира на улица „Фердинандова“ 44.

Текстът на плочата ще е следният:

„В този дом живя Никола Димитров Николов

1888 г. – 1968 г.

Герой от войните за национално обединение на България

Офицер от 24-ти пехотен Черноморски полк

Кмет на Бургас 1921 г. – 1923 г.“


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Адвокат Драгомир Ошавков за проблемите с тока в бургаски квартали: Ако от EVN не обезщетят хората, сме готови да ходим на съд
  21.07.2021 12:43      

Интервю Георги РУСИНОВ   -Адвокат Ошавков, присъствахте на пресконфе