Вторник, 19 Oct 2021
    
Мнения Общество

Адвокат Драгомир Ошавков за проблемите с тока в бургаски квартали: Ако от EVN не обезщетят хората, сме готови да ходим на съд

  21.07.2021 12:43  
Адвокат Драгомир Ошавков за проблемите с тока в бургаски квартали: Ако от EVN не обезщетят хората, сме готови да ходим на съд

Интервю Георги РУСИНОВ

 

-Адвокат Ошавков, присъствахте на пресконференцията на EVN заедно с недоволни граждани заради проблеми с тока. Какво поставихте като въпроси и какво получихте като отговори?

-Пресконференцията беше запланувана като ПР събитие. Имаха за цел да представят бъдещата си инвестиционна програма, както и да представят инвестициите си до този момент. Бяха изненадани от присъствието на няколко човека от кварталите с проблеми с тока – Банево, Ветрен и Сарафово. Присъствах и аз в ролята си на адвокат, който съм се ангажирал безвъзмездно с казуса на хората. Връчихме им над 500 подписа от техни недоволни клиенти от трите квартала. Тези хора с години наред изпитват затруднения заради прекъсвания на електроенергията.

-Каква беше реакцията на електроразпределителното дружество?

-В този случай те отказаха за пореден път да поемат отговорност. Потвърдиха, че са запознати с този проблем, но не изявиха желание да предоставят обезщетения на жителите на тези три квартала, с изключение на тези, на които в резултат на токовите удари са им изгорели електрически удари. Тяхното обяснение, както и на орнитолози е, че птиците са основният проблем и предизвикат токови удари като кацат по електропроводите. Не можаха да отговорят обаче дали птиците четат „Черноморски фар“, гледат телевизия, слушат радио, или четат сайтове, тъй като почти след всяко медийно отразяване, като последното беше в „Черноморски фар“ миналата седмица, тези проблеми рязко намаляват. Това за мен говори за човешка намеса в прекъсването на електричеството.

-Вие представлявате недоволните граждани? Какво следва от тук нататък?

-Да, това е така и тяхната бройка постоянно расте. Ще си потърсят правата, както към Комисията за защита на потребителите, така и ще пуснем сигнал до КЕВР, за да се потърси отговорност на EVN за некачествената услуга, която представят.

-Готови ли сте за съдебни действия?

-Да, със сигурност ще се стигне до такива, ако EVN откажат да поемат отговорност. Потребителите в трите квартала не ги интересува коя е причината – дали са птиците, ферми за копаене на биткойни, или големи индустриални потребители. Тях ги интересува да получават качествено услугата, за която плащат. Тук е и основният проблем – EVN не предоставя тази услуга качествено, признава, че има проблем, но отказва да обезщети своите клиенти. Много интересно дали фирмата майка в Австрия би се държала така със собствените си клиенти там? Какво ли мисли за отношението на Енергоразпределение – Юг към бургаските клиенти?


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Адвокат Драгомир Ошавков за проблемите с тока в бургаски квартали: Ако от EVN не обезщетят хората, сме готови да ходим на съд
  21.07.2021 12:43      

Интервю Георги РУСИНОВ   -Адвокат Ошавков, присъствахте на пресконфе