Четвъртък, 21 Oct 2021
    
Бургас Култура

Продуцентът и психиатър д-р Илиян Иванов се завърна в родния Бургас

  23.07.2021 11:12  
Продуцентът и психиатър д-р Илиян Иванов се завърна в родния Бургас

За последните 10 години, през които не съм се връщал в родния град, Бургас има голяма промяна. Харесва ми, че градът се е отворил към морето и има много богат културен живот. Това сподели професорът по психиатрия в Ню Йорк, музикант и филмов продуцент – д-р Илиян Иванов на среща с кмета Димитър Николов. На срещата присъстваха още заместник-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева и семейството на професора.

Д-р Илиян Иванов и съпругата му д-р Дана Проданова са копродуценти на късометражния филм "Дълбоко усещане", който бе номиниран за американските филмови награди Оскар. Бургазлията пристигна в родния си град специално за участието на 18- минутната лента на Международния филмов фестивал  - BIFF, която  бе излъчена снощи, 22 юли от 21.30 часа на открита сцена „Охлюва“.

„Съгласихме се да продуцираме този филм, още след като се запознахме със сценария. Изборът на темата на филма и идеята - ролята да не бъде изиграна от актьор, а от човек, който е незрящ и глух, ни накара да прозрем бъдещия успех на филма. Със съпругата ми смятаме, че продуцентството ще бъде бъдещата ни насока“, разказа д-р Иванов който беше придружен от съпругата си също д-р Дана Проданова и децата им Макс и Хана.

Кметът Николов и проф. Иванов разговаряха и за новите обекти на Бургас – Център за съвременно изкуство и библиотека, Конгресния център и Магазия 1, Медицинския факултет, откриването филиала на НХА- Бургас, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и велоалеята до Солниците.

Бургазлията, който от 27 години живее в САЩ, е съученик и добър приятел с актьорите Емил Марков и Тончо Токмакчиев. Посещавали са заедно актьорски курс при театралния режисьор Симеон Димитров. Освен всичко това, проф. Илиян Иванов е и художник, има собствено студио, а негови творби са представяни в различни галерии в Ню Йорк. Друга негова страст е музиката,. Д-р Иванов свири в джаз бенд, с който изнасят концерти в клубове в Ню Йорк.

Кметът Николов покани д-р Илиян Иванов да представи свои произведения в Центъра за съвременно изкуство и библиотека напролет, както и да се включи в юбилейно събитие, посветено на режисьора Симеон Димитров.

Дъщерята на д-р Иванов, Хана сподели, че е завършила Художествена гимназия в Ню Йорк и следва фотография и дизайн в Арт института в Чикаго. Тя следва стъпките на баща си и вече е заснела своя първи филм, който е представен преди няколко месеца в София. Синът му, Макс, свири на пиано и рисува, и иска да се развива в сферата на компютърните технологии.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Адвокат Драгомир Ошавков за проблемите с тока в бургаски квартали: Ако от EVN не обезщетят хората, сме готови да ходим на съд
  21.07.2021 12:43      

Интервю Георги РУСИНОВ   -Адвокат Ошавков, присъствахте на пресконфе