Четвъртък, 21 Oct 2021
    
Спорт

Бургас с реална възможност за домакинство на Европейско първенство по волейбол

  22.07.2021 10:18  
Бургас с реална възможност за домакинство на Европейско първенство по волейбол

До месец и половина „Арена Бургас“ трябва да има Акт 15

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургас е с реална възможност да домакинства Европейското по волейбол за мъже през 2023-а. Това стана ясно от заседанието на Спортната комисия към Общински съвет – Бургас. Членовете й подкрепиха с пълно мнозинство докладна записка във връзка с писмо от Любомир Ганев – председател на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол. В него той отправя предложение към Община Бургас за приемане на домакинството на срещите от груповата фаза на Европейското, които ще се проведат през месеците август и/или септември през 2023-а.

„Освен българския национален отбор по волейбол – мъже, в групата ще вземат участие националните селекции на още пет от най-добрите европейски държави. Европейското първенство за мъже 2023 г. ще представи волейбол от най-висока класа и ще бъде реална възможност Бургас да спечели имидж на спортен център от най-високо международно ниво. Провеждането на турнир от такъв ранг е свързано с редица организационни и финансови изисквания, на които Българска федерация по волейбол е длъжна да отговори. Големият брой престижни международни състезания, на които България е домакин в последните години, поставят БФВ пред ситуацията да търси допълнителни възможности за финансиране на тези спортни събития“, се посочва в докладната записка.

Добавя се, че по възможност Община Бургас трябва да подпомогне събитието със сума от 350 000 лева. Независимо че многофункционална зала „Арена Бургас“ е собственост на „Академика“ ЕООД, Община Бургас следва да изрази съгласие за домакинство, дотолкова, доколкото същата е на територията на общината.

По време на дебатите по докладната членовете обсъдиха настоящия въпрос с довършването на залата. Председателят Йордан Георгиев изрази надежда след провеждани разговори, че до месец и половина „Арена Бургас“ ще има Акт 15. Той добави, че е изключително важно спортното съоръжение вече да има мениджмънт, тъй като въпроси с провеждане на първенства или организация на големи концерти не се планират от днес за утре.

Красимир Калудов попита дали не може да получат някакво уверение от „Академика“, че залата ще е завършена дотогава. Колегата му Станимир Апостолов призова колегите си да подкрепят докладната, защото кандидатстването на Европейско първенство със сигурност ще окаже влияние за завършването й. Директорът на отдел „Спорт“ към Община Бургас Веселина Деведжиева заяви, че в докладната е записано условие „в случай че залата е готова“.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Адвокат Драгомир Ошавков за проблемите с тока в бургаски квартали: Ако от EVN не обезщетят хората, сме готови да ходим на съд
  21.07.2021 12:43      

Интервю Георги РУСИНОВ   -Адвокат Ошавков, присъствахте на пресконфе