Събота, 16 Oct 2021
    
Царево

Фарът ахтополски свети на първия изцяло български пъзел от 1000 части

  17.07.2021 16:53  
Фарът ахтополски свети на първия изцяло български пъзел от 1000 части
Първите български пъзели от 1000 части са с плевенски и морски пейзаж.

Градът на любовта и Панорамата в Плевен са двете любими места на авторката

Венелина Вънова се прочу с опита си за рекорд на Гинес

Иванка ВАТЕВА

Произведени са вече пилотните бройки от първите изцяло български пъзели от 1000 части. Те излизат под марката „Вретено“ и са реализирана отдавнашна мечта на плевенчанката Венелина Вънова.

Няма нищо случайно в темите на първите два хилядника. Те са от двете най-любими и скъпи за сърцето на Венелина места в България - Плевен с неговата уникална Панорама, и Ахтопол, с топлото му море и фара.

Венелина Вънова се прочу през 2010 г. с опита си за рекорд на Гинес, когато за 66 дни сама нареди най-големия към онзи момент пъзел в света, „Живот“, който е от 24 000 части. За съжаление, от Гинес не признаха рекорда й, под предлог, че вече имало по-голям пъзел, макар че той не беше пуснат в продажба, когато реденето приключи. Това само амбицира Венелина и тя при първа възможност закупи новия гигант от 32 000 части, като този път го нареди с приятели. Ентусиастката организираше всяка събота състезания за деца за редене на пъзели в пицарията си „Сеньорина“ в центъра на Плевен. А няколкото състезания за възрастни, проведени от нея, преминаха при голям успех и с участие на пъзелоредачи от цяла България.

Благодарение именно на Венелина първото национално състезание по редене на пъзели беше в Плевен, а не в София. То се проведе през май 2013 г., с подкрепата на търговския представител за България на голям полски производител и с участието на 27 отбора.

Любопитен момент от неговата история е участието на един също популярен събрат на Венелина Вънова, запален по реденето на пъзели - шефът на Пожарната в Приморско, Младен Илиев. Той е другият българин, редил 24-хилядния пъзел „Живот“ съвсем сам, но за 77 дни. И двамата имат голяма колекция от големи пъзели.

В състезанието през май 2013 г. Младен Илиев беше смятан от Венелина за фаворит. Но макар да водеше с време 70 минути в своята серия в първия ден от състезанието, огнеборецът не можа да участва във финала заради ангажимент в Бургас.

Колко много Младен Илиев е запален по скоростното редене на пъзели говори участието му в друго оспорвано състезание, организирано от Венелина Вънова. Той пътува до Плевен за втори път през 2013 г., за първия пъзел-маратон в България, проведен в навечерието на 10 декември - Празника на града. В това състезание Младен Илиев и съотборникът му Георги Златев заеха трето място.

Венелина Вънова е абсолютен експерт по пъзелите и следи всички новости и тенденции. Радва се на пъзелите с български пейзажи, които се появиха преди няколко години и по информация от търговци имат успех на нашия пазар. Именно пъзела от 1000 части с пейзаж от Балчик редиха отборите в пъзел маратона преди 7 години. Но тези пъзели се произвеждат в чужбина. В Хасково пък има голям интерес към техния пъзел от 500 части с най-голямата статуя на Богородица. Ето защо плевенчанката отдавна търсеше съмишленици, с които да започне производство на български пъзели с родни сюжети. При това не детски, а с 1000 части.

Случайно открива българско издателство, което печата пъзели, макар и с доста по-малки размери и веднага ги търси за контакт. Впечатлени от способностите на Венелина и от пъзелотеката в заведението на семейството й в София, те приемат предизвикателството да отпечатат първия изцяло български голям пъзел.

Венелина пуска производството за своя сметка, без странична помощ, проект или грант. Нейните пъзели ще носят името „Вретено“. „Искахме нещо чисто българско и макар да няма общо с реденето на пъзели, думата е свързана с умение, което носи българския дух“, обяснява избора си тя.

Пръв помощник в начинанието е дъщеря й Снежи, която се занимава професионално с фотография и ще се грижи за дизайна.

И ето - първите пъзели „Вретено“, с фара в Ахтопол и с Плевенската панорама вече са факт. Кметът на Ахтопол, Станислав Димитров, е получил един брой от ахтополския пъзел, който много му е харесал.

Размерът на пъзелите е класически - 50 на 70 см. А специално за ахтополския Венелина подчертава, че е за напреднали, защото е с много море и с небе почти без облаци, което го прави доста труден за редене.

Да пожелаем успех на пъзелите с марка „Вретено“ и на мечтателите, които стоят зад идеята.

А тези пъзели, при добър маркетинг могат да бъдат чудесен туристически продукт и да донесат успех не само на създателите си.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие, заяви Николай Василев
  16.07.2021 13:25      

Искам да благодаря на ИТН и лично на лидера Слави Трифонов за Голямото доверие", каза Никола