Петък, 15 Oct 2021
    
Малко Търново Средец

Туристи оживиха Странджа

  17.07.2021 13:33  
Туристи оживиха Странджа
Наскоро официално бе открит пътят Голямо Буково до манастира, като той се посещава целогодишно от туристи. Тогава бе пресъздаден и празника Еньова буля
  faragency.bg

Все повече се търсят къщи и терени по селата, хит са и маршрутите в планината

Ина ПЕТРОВА

Силен туристически интерес към Странджа отбелязват експерти за този летен сезон. Посещенията са предимно от българи, има групи, но най-често могат да се видят семейства, които идват на почивка или разходка в района.

В община Малко Търново са доволни от старта на сезона. „Бум на туризъм бих казал, че има. Сравнено с по-миналата година, когато нямаше коронавирус, само в музея, ако е имало около 250 души събота и неделя, сега има 500, което е двойно повече“, споделя кметът Илиян Янчев.

Оживление се забелязва и в селата от планинската община. Най-предпочитани са Бръшлян, Младежко, Близнак, Стоилово, Граматиково и др. Те са свързани и с планинските маршрути около едни от най-живописните и красиви кътчета в Странджа. Наскоро доброволци почистиха част от тези пътеки, които сега привличат още повече туристи.

„Много хора почнаха да си купуват парцели и стари къщи по селата, които после реновират. Във всяко едно село в община Малко Търново почти всяка седмица има по едно-две закупени места, на които после хората строят“, посочва Янчев.

Думите му потвърждава и кметицата на село Близнак Янка Воденичарова. „Непрекъснато имаме посещения, особено събота и неделя е пълно. В селските къщи може да се отсяда, оттук може да се посетят различни забележителности в околностите“, разказва Воденичарова.

В ход е и нов проект в селото – детски палатков лагер. Организира се от „Тур Странджа“, които са закупили терен в центъра на селото. Там ще бъдат разположени палатки, където за десетина дни ще отсядат деца, казват доволни местните. „От Близнак ще обикалят близките околности – до Младежко, до долмени, до римската гробница на Евренозово, има много какво да се види наоколо – пеша или с велосипеди“, споделя Воденичарова.

В община Средец също се наблюдава оживление и интерес на хората към планината. Топ обект там е манастирът до село Голямо Буково. Той се радва на още по-голям интерес с откриването на новия път към църковната обител. Посещават се също и долмените в района. „Имаме обаждания как да се стигне дотам, хората се интересуват. Тази година ние слагаме и табели, които да информират и указват пътя към част от тези долмени. Наблюдават се също хора, които правят преходи в планината, с велосипеди или пеша“, разказва Красимира Костова от музея в Дебелт. 

По думите й на предна позиция и тук е индивидуалният турист, и по-точно българските семейства. Прогнозите й са, че с приключването на учебната година посещенията още ще скочат през юли и август. С по-голяма натовареност са дните от петък до неделя. „Хората имат нужда от повече движение и среща с природата“, заключава Костова. В самия музей има нова изложба, в момента се правят и археологически разкопки, като очакванията са в края на сезона да се похвалят с нови интересни за посетителите находки.

„Хората тепърва излизат в отпуска, надяваме се занапред на повече посещения. Но към момента нямаме много туристи“, казаха от Посетителския център „Средец“ в местността Божура. В близост се намират хижи, има и зоологическа градина, които могат да бъдат посетени.

В района на Странджа настояват и за повече финансови възможности за изграждане на пътна и ВиК инфраструктура, която да улесни и жителите, и туристите. „Малките села трябва да се приоритетни, но ние трудно се конкурираме с големите градове при проектите. Виждаме, че има интерес за строителство на нови къщи, но е нужно да се изградят и мини пречиствателни станции, водна и пътна инфраструктура“, посочва кметът на Малко Търново.

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие, заяви Николай Василев
  16.07.2021 13:25      

Искам да благодаря на ИТН и лично на лидера Слави Трифонов за Голямото доверие", каза Никола