Петък, 15 Oct 2021
    
Бургас Любопитно

Хари Потър и Пипи Дългото чорапче от пясък се родиха край морето

  14.07.2021 09:58  
Хари Потър и Пипи Дългото чорапче от пясък се родиха край морето

Дона МИТЕВА

До края на тази седмица се очаква да бъде открит 14-ият фестивал на пясъчните скулптури в Бургас. По думите на художника Атанас Стоянов, остават довършителни работи по инфраструктурата само, иначе фигурите са готови. Това лято темата е „Децата пожелаха“. Специална анкета сред  подрастващите бургазлийчета на възраст от 7 до 12 години, определи героите, които скулпторите изработиха. Сред тях са герои от книги като Пипи Дългото чорапче и Хари Потър, а също така и анимационни герои като Спондж Боб – квадратни гащи, Гъмбол. Присъстват и малката русалка Ариел, Красавицата и Звяра, Черният котарак. Направена е и къщата на совите.

На терен работата започна от 23 юни.

Художественият проект за цялостното композиционно оформяне на фигурите е на Любомир Коцев, Атанас Стоянов и Добрин Вътев.

„Част от героите са ни много странни на нас, възрастните, но важното е, че децата ги пожелаха. Те са техните любимци. Убеден съм, че всички много ще им се радват“, коментира Атанас Стоянов. Той, заедно с Добрин Вътев са „ветераните“, които всяка година работят  по изграждането на фестивала на пясъчните скулптури в Бургас. Тази година участниците в него са само българи, заради усложнеността за пътуване от чужбина, наложена от пандемичната обстановка.

Традиционно фестивалът се разполага на  площ от пет декара на територията на бургаския парк „Езеро“, в непосредствена близост до морския бряг. За причудливите модели се използват около 2500 тона пясък.

Фестивалът остава отворен до късна есен.


Анкета

Мнения

Мнения
Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие, заяви Николай Василев
  16.07.2021 13:25      

Искам да благодаря на ИТН и лично на лидера Слави Трифонов за Голямото доверие", каза Никола