Петък, 08 Oct 2021
    
Бизнес

Прогнозират скок в цената на хляба

  10.07.2021 17:21  
Прогнозират скок в цената на хляба

Дона МИТЕВА

Всеобщо мнение на потребителите е, че цените на основните продукти през последната ковидна година тихомълком са се увеличили – кои с повече, кои с по-малко. От 1 юли традиционно влезе и новата цена на ел. енергията, която обичайно е  предпоставка, заедно с горивата, за увеличаване цената на крайните стоки.

Очаква се да се случи икономически парадокс - богата реколта и високи цени на суровината за хляба – пшеницата, чиято жътва започна. Това каза преди дни в студиото на NOVA Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Това де факто е намек, че като цяло се очаква и увеличение цената на хляба.

За коментар в Бургас потърсихме Димитър Людиев, собственик на „Джей ел пи“ и един от основните играчи на хлебния пазар в региона. По негови думи по това време всяка година се заговаря за цените и качеството на пшеницата, която е на дневен ред за прибиране. Пускат се разни предположения с цел зърнопроизводителите да успеят да увеличат  максимално изкупната цена, макар тя основно тя да зависи от световните зърнени борси.

„На този етап няма сериозна предпоставка за увеличаване цената на хляба“, категоричен е производителят. Той обаче не спестява и негативните факти, които браншът понася. „С пандемията и редуцирания туристопоток, а и затварянето на една част от хотелите, договори, които имаме за снабдяване с хляб - няма как да се реализират. А тези, които се реализират - са много малко. Това е една от предпоставките да няма как по време на сезона да се вдигат цените на хляба. Защото никой хотелиер няма да приеме да се коригират цените посред лято. Или ако приеме – за следващия сезон няма да има договор с фирмата, която е поискала увеличението. Договорът ще се анулира и до там“, обяснява Людиев.

От бранша в национален мащаб подчертават, че не са финансово подкрепени по никакъв начин в пандемията. Подчертава се и това, че наистина цената на тока е фактор, въпреки че производствата им са на свободния пазар и могат да договарят ел. енергия от различни доставчици.

„Това в никакъв случай не облекчава разхода на ел. енергия. Разликите в цената от различните доставчици е минимална. Аз чакам с нетърпение да се отвори възможността през европейски проекти да се кандидатства за финансиране за създаване на  фотоволтаични системи“, казва Людиев. Той е далече от мисълта да продава ток, но смята, че ако има такава система, с която да захранва производството на хляб, ще бъде независим от цените на ел. енергията. Това със сигурност ще го облекчи финансово.

Ще има ли реален скок на цената на насъщния – предстои да видим в следващите месеци. Дали той ще бъде обявен по някакъв начин, или просто ще се усети директно по кесията на потребителя, е без значение за крайния резултат.

Факт е това, че по данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата  за цената на едро на основни  хранителни продукти за последната седмица на юни (21 - 25) в Бургас брашно тип 500 е струвало най-скъпо - 1.30 лв., докато във Враца струва 0.70 лв.

 

 


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Иван Киров, кандидат за народен представител от ПП МИР: Не обещаваме неизпълнимото
  09.07.2021 15:34      

За изборите на 11 юли 2021 г. отново съм кандидат за народен представител в 46-ото Народно събран